Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) s-a subrogat in drepturile si obligatiile Bancii Comerciale Romane in toate litigiile izvorate din activitatea desfasurata de Bancorex, preluand de la BCR, pe baza de protocol, un numar de peste 60 de dosare aflate in diferite stadii procesuale, valoarea pretentiilor financiare depasind 70 milioane dolari, au declarat pentru HotNews.ro, reprezentantii autoritatii.

„Sumele solicitate se ridica la 54,7 milioane dolari, 5,9 milioane euro si 24,4 milioane lei, dar pana in prezent AVAS a castigat irevocabil un numar de 26 de dosare, totalizand pretentii respinse impotriva bancii de 3.031.549 dolari, 3.951.526 euro si 564.981 lei”, au declarat pentru HotNews.ro, oficialii AVAS.

Saptamana trecuta, Guvernul a adoptat o Hotarare privind aprobarea unor documente necesare finalizarii procesului de privatizare a BCR, in vederea finalizarii tranzactiei incheiate cu ERSTE BANK A.G.

Actul normativ initiat de AVAS stabileste masurile referitoare la eventualele plati ce ar trebui facute catre cumparator, ca urmare a unor daune suportate de acesta in legatura cu orice angajament extrabilantier al BCR, reiesit din activitatea Bancorex, precum si cu pretentiile ce ar rezulta din procesele izvorate din activitatea Bancorex, astfel cum sunt definite in contractul de vanzare - cumparare de actiuni.

Potrivit actului normativ, in situatia in care ERSTE va fi obligata la plata unor sume ca urmare a situatiilor mentionate, AVAS va suporta eventualele pierderi suferite de banca, fara a depasi valoarea de 50% din pretul de cumparare a actiunilor platit de cumparator catre AVAS, respectiv 1,1 miliarde euro.

Tot prin aceasta Hotarare a Executivului s-a aprobat si mecanismul care va sta la baza realizarii acestor plati. Astfel, in cazul in care cumparatorul ar suferi eventuale daune rezultand din orice angajament extrabilantier al BCR reiesit din activitatea Bancorex, precum si din pretentiile judiciare rezultate din activitatea Bancorex, este obligat sa notifice AVAS.

Notificarea va fi facuta cu 30 de zile inainte de expirarea perioadelor relevante la care BCR are dreptul de a recupera sumele platite in legatura cu obligatiile Bancorex. Potrivit aceluiasi mecanism, AVAS trebuie sa faca aceste plati rezultate din obligatiile Bancorex in termen de 60 de zile de la notificarea transmisa de catre cumparator.

Conform contractului de vanzare-cumparare de actiuni, ERSTE a devenit actionar majoritar al BCR prin achizitionarea pachetului de 36,8825% detinut de AVAS si a pachetului de 25% detinut de BERD si IFC. Achizitionarea pachetului de 61,8825% din actiuni s-a facut la un pret de 7,65 euro / actiune. Pretul total pentru cele 490.399.321 actiuni vandute a fost de 3.751.554.805 euro.

Astfel, suma aferanta pachetului de 36,8825% al AVAS este de peste 2,2 miliarde euro.