Despre Traian Basescu se poate spune aproape orice, mai putin ca nu stie sa „coboare“ in strada, alaturi de publicul care, pana acum, l-a tot aplaudat.

Votanti sau nevotanti ai lui Traian Basescu, cei care il cunosc nu se poate sa nu fie fermecati, fie si doar pentru moment, de spontaneitatea sa si de armura pe care si-o pune, probabil imediat dupa ce coboara din asternut, si care s-ar putea defini cam asa: „Ce vreti, bai, sunt de-al vostru! Nimeni nu va stie problemele mai bine decat mine!“.

Cu acest tip de limbaj si comportament, Basescu a cucerit romani si romance, a cucerit voturi, Cotroceniul, puterea, in fine, dar niciodata nu va putea cuceri ceea ce isi doreste: linistea! Pentru ca presedintele e un om nelinistit. Ne-a aratat-o si la scoala de vara a tineretului social-democrat.

Alaturi de Victor Ponta si inspirat de Daciana Sarbu, amuzat de tricourile rosii inscriptionate cu „NU traim bine“ si enervat, poate, de numarul prea mic de participanti (noroc cu televiziunile de stiri, care transmiteau in direct, asigurandu-i un public numeros), presedintele s-a vazut cucerind si ultima reduta politica - imperiul lui Nastase, contracandidatul sau din campania electorala.

Pentru presedinte nu-i niciun calvar sa-si puna toti dusmanii la zid, sa provoace conflicte pentru a se arata artizan al pacilor, sa invrajbeasca pentru ca mai apoi sa medieze impacari. Unde si-a bagat coada presedintele a iesit scandal: legile sigurantei, retragerea trupelor din Irak, alegerile anticipate, Rompetrol si... am putea continua.

Traian Basescu pare sa ne transmita ca nu mai are de ce sa ia lectii de la nimeni. E sigur pe el in orice privinta. Trecutul ii este imaculat. Prezentul - plin de realizari, iar viitorul - impanat cu promisiuni. De aceea isi permite sa dea lectii. Tinerilor PSD-isti le-a transmis sa nu puna mana pe bani, decat de la mama, tata, frati, surori.

Si ca trebuie inceputa o dezbatere pe tema tipului de republica: prezidentiala sau parlamentara. Si-a ridicat „dosarul“ fictiv de la tineretul lui Geoana si o tepusa simbolica, pentru a se tine de promisiunea din campanie.

Ce mai, s-a lafait si hahait in tabara adversa, ca un adevarat invingator!

Invingator la puncte, Basescu ii are la degetul mic pe toti. Asa crede, cel putin: pe premier, penelisti, pedisti, iata ca si pe pesedisti, pe analisti, pe cei care deconspira si chiar pe toti cei care respira. Un lucru ii scapa insa presedintelui.

Ridiculizarea premierului, trimiterea in penal a ministrului Atanasiu, bagatelizarea problemei propriului dosar, inflamarea celorlalte deconspirari nu tin loc nici de foame, nici de frig.

Promisiunea de a trai bine, pe care o ia in deradere acum, cam pe buna dreptate, tineretul PSD-ist, nu se va indeplini neam din reforma morala, lupta anticoruptie, curatirea mediului politic si de afaceri.

Aceste actiuni, extrem de necesare, ar trebui sa mearga in paralel cu un efort comun al puterii de dupa Iliescu-Nastase pentru ca romanii, insetati de adevar despre Securitate si coruptie, sa nu moara de foame, cu dosarele comunismului pe genunchi. Sau infrigurati si fara pastila necompensata si, deci, neprocurata, pe timpul reformei sanitare a lui Nicolaescu.

Dar in mandatul lui Basescu. Cui nu-i convine sa-i scrie la traian_basescu@tsd.ro. Orice internaut isi are adresa!