Finantarea domeniului cercetarii va atinge anul viitor, din surse publice si private, 1% din Produsul Intern Brut, a afirmat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu in cadrul intalnirii cu Comisarul european pentru Stiinta si Cercetare, Janez Potocnik.

Seful Executivului a precizat ca actualul Cabinet acorda o atentie deosebita cercetarii, o dovada fiind cresterea cu 80% a bugetului alocat in 2006, comparativ cu 2005. Romania va respecta si va aplica Agenda Lisabona, a subliniat primul-ministru.

In cadrul procesului de reforma aplicat domeniului cercetarii a fost schimbat modul de finantare, banii fiind alocati pe proiecte. Premierul Tariceanu a dat exemplu modelul finlandez in acest domeniu si a afirmat ca doreste sa fie preluat in Romania, mai ales in ceea ce priveste incurajarea sectorului privat de a finanta proiectele din cercetare.

Comisarul european pentru Stiinta si Cercetare, Janez Potocnik, a apreciat modul in care Guvernul a sustinut sectorul cercetarii si a aratat importanta accesarii fondurilor structurale pentru dezvoltarea capacitatilor umane si institutionale din acest sector, cat si atragerea companiilor private sa investeasca in proiectele din domeniul cercetarii.

Comisarul european a subliniat ca Romania trebuie sa faca eforturi pentru a mentine in tara cercetatorii bine pregatiti profesional.

In perspectiva raportului Comisiei Europene, primul-ministru a solicitat ca Romania sa fie evaluata pe baza meritelor sale si a pasilor concreti facuti pentru indeplinirea angajamentelor de aderare.

Comisarul european a aratat ca Raportul va fi unul obiectiv si a subliniat ca Romania indeplineste criteriile in domeniul cercetare-dezvoltare, acest capitol fiind marcat cu stegulet verde.

Intrevederea dintre primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu si Comisarul european pentru Stiinta si Cercetare, Janez Potocnik, face parte din seria de intalniri de evaluare convenite cu Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene, si cu Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere, pentru a evalua in mod transparent progresele Romaniei pentru integrarea europeana.