Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 135 voturi pentru, 118 impotriva si doua abtineri, Ordonanta guvernului referitoare la adoptarea unor masuri in vederea finalizarii privatizarii BCR.

Actul normativ prevede ca valoarea despagubirilor pentru orice prejudicii sau pierderi ce rezulta din sau au legatura cu obligatiile BCR fata de fosta Bancorex nu va depasi 50% din pretul de cumparare a pachetului de actiuni platit de cumparator catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

In actul normativ se mai precizeaza ca, in ipoteza in care, in perioada dintre semnarea contractului de vanzare-cumparare de actiuni si data finalizarii procesului de privatizare, se produce un prejudiciu sau pierdere neta cu o valoare cuprinsa intre 150 de milioane si 300 milioane de euro, evidentiata, in orice mod, in situatiile financiare ale bancii, vanzatorul este autorizat sa despagubeasca banca pentru respectivul prejudiciu sau pierdere neta.

Proiectul limiteaza pana la data de 31 decembrie 2013 termenul pana la care BCR va beneficia de ajutor din partea statului. Termenul limita de finalizare a privatizarii BCR este 21 septembrie 2006, iar aprobarea Ordonantei de privatizare in Parlament este ultima etapa a acestui proces.

Erste Bank A.G. a devenit actionar majoritar al BCR prin achizitionarea pachetului de 36,8825% detinut de AVAS si a pachetului de 25% detinut de BERD si IFC. Achizitionarea pachetului de 61,8825% din actiuni s-a facut la un pret de 7,65 euro/actiune, pretul total fiind de 3,75 de miliarde de euro.