Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a trimis marti la Palatul Cotroceni cererea de retragere din armata a generalului Eugen Badalan, sef al Statului Major General. Presedintele Traian Basescu a acceptat trecerea in rezerva a generalului Badalan, care este urmarit penal in cazul Tofan.

Functia de sef al Statului Major General urmeaza sa fie ocupata de viceamiralul Gheorghe Marin, seful fortelor navale romane. Propunerea a fost facuta de ministrul Apararii, care si el la rindul sau este urmarit penal pentru abuz in serviciu.

Trecerea in rezerva a lui Badalan are loc la solicitarea acestuia, exprimata in cadrul unei intrevederi pe care a avut-o marti cu presedintele Basescu.

Badalan a fost trecut in rezerva, in urma refuzului sau de "a se pune la dispozitie" ( expresie a procedurii prin care un ofiter de rang inalt se retrage din functie odata cu inceperea urmaririi penale impotriva lor).

Badalan, a declarat luni, ca refuza sa se puna la dispozitie si prefera sa-i ceara presedintelui Basescu trecerea in rezerva.

Generalul este urmarit penal de Directia Anticoruptie in legatura cu un contract incheiat intre armata si grupul Tofan. Imediat dupa punerea sub urmarire penala, ministrul Apararii a cerut presedintelui inlocuirea lui Eugen Badalan din functie.

Conform art. 89 din Statutul cadrelor militare, ofiterii cercetati sau judecati in stare de libertate se pun la dispozitie. In cazul in care sunt arestati, in perioada in care se desfasoara procesul, acestia se suspenda din functie.