Guvernul doreste privatizarea cat mai rapida a fabricii de automobile de la Craiova si este dispus, in acest scop, sa acorde potentialului investitor facilitati conform normelor europene, a declarat miercuri premierul Calin Popescu-Tariceanu, in cadrul unei intrevederi cu reprezentantii constructorului american Ford.

„Dorim sa privatizam cat mai rapid aceasta societate si va asiguram ca procesul va fi unul transparent si corect, in conditiile legii”, a spus primul-ministru in cadrul intrevederii cu Stephen Biegun, vicepresedinte pentru relatii internationale al Ford Motors, si Lyle Watters, director pentru strategii in afaceri al Ford Europe.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca a solicitat Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizarii in Industrie sa pregateasca din timp un plan de actiune, astfel incat procesul de privatizare sa se deruleze cat mai rapid, dupa semnarea contractului cu partea sud-coreeana.

„Proiectul meu si al Guvernului este crearea unei industrii auto puternice in Romania, deoarece, asa cum se poate constata, industria auto este un motor puternic de dezvoltare al unei economii”, a mai adaugat Tariceanu.

Reprezentantii constructorului american de automobile si-au afirmat interesul de a participa la procesul de privatizare al Daewoo Automobile Romania si au precizat ca sunt interesati sa fie respectat calendarul de privatizare.

Dupa o lunga perioada de negocieri cu creditorii, statul roman a redevenit la data de 30 august 2006, unicul proprietar al Daewoo Craiova, rascumparand cele 51% din actiunile detinute de compania coreeana pentru suma de 60 de milioane dolari.

Finalizarea tranzactiei este estimata pentru perioada 15 - 20 octombrie 2006, iar procedura de privatizare a uzinei cu un investitor strategic va incepe in termen de doua luni de la finalizarea acesteia.

Guvernul a aprobat, la data de 6 septembrie, o Ordonanta de Urgenta privind preluarea de catre Daewoo Automobile Romania a pachetului de 51% din actiunile detinute la aceasta societate de concernul sud-coreean Daewoo Motor Company Ltd. Pentru fabrica de la Craiova s-au aratat deja interesate companiile Renault-Nissan, General Motors, Ford si chinezii de la Chery Automobile.