Liderul UDMR pare destul de incurcat de incapatinarea cu care oficialii europeni sustin infiintarea ANI, dar propune o solutie smechereasca.

Marko Bela sustine ca „varianta Guvernului satisface, totusi, infiintarea ANI, institutie necesara in Romania“, dar ca aceasta varianta „contine o serie de inadvertente si de prevederi anticonstitutionale“.

UDMR este unul dintre partidele cu cele mai multe amendamente la aceasta lege, amendamente care, potrivit ministrului Justitiei, Monica Macovei, „ar schim-ba intru totul continutul initial al legii si ar deturna scopul infiintarii Agentiei“. Cu toate acestea, Marko Bela spune ca UDMR va incerca sa impuna in continuare aceste amendamente.

„Vom vota legea, dar sintem pentru mai multe amendamente care pot imbunatati proiectul. Dar nu conditionam votul de adoptarea acestor amendamente. In continuare vom sustine amendamentele pe care le avem, le vom vota in Camera Deputatilor, speram sa intruneasca majoritatea, dar nu conditionam votul nostru final de acceptarea acestor amendamente“, sustine liderul UDMR.

Amendamentele deputatilor Uniunii se bucura insa de sprijinul deputatilor PC, al celor de la PSD si de la PRM, care creeaza astfel o majoritate in fata deputatilor PD si ai celor de la PNL, care nu ar putea astfel sa blocheze adoptarea lor.

In aceste conditii, legea nu va mai ajunge in plenul Camerei Deputatilor in varianta Guvernului, ci in varianta modificata dupa adoptarea respectivelor amendamente.

Marko Bela sustine ca nu a facut nici o intelegere cu partidele din opozitie, sustinerea lor fiind doar o problema de conjunctura. „Avem o Coalitie, noi facem parte din ea, cu PNL, PD, PC, cu aceste formatiuni dorim sa ne corelam daca se poate. Daca unii dintre colegi nu doresc sa accentueze ceea ce gindesc, asta e. Si ma refer aici la PNL si la PD“, pretinde Marko Bela.

Marko Bela sustine ca nu conditioneaza votul pentru infiintarea ANI de adoptarea Statutului minoritatilor, dar o acuza pe Monica Macovei, ministrul Justitiei, ca face presiuni pe linga oficialii europeni pentru ca proiectul sa fie adoptat in varianta ceruta de ea.

„Domnia sa are dreptul sa vina cu amendamente la acest proiect, dar incearca sa ne interzica, si prin demersuri la Bruxelles, sa facem si noi eventual amendamente sau sa venim cu propuneri menite sa imbunatateasca legea“, acuza liderul UDMR.