Teodor Baconschi, secretar de stat pentru Afaceri globale in Ministerul Afacerilor Externe, a fost demis din functie de premierul Tariceanu. Comunicatul sec al Guvernului nu precizeaza motivele, dar, conform declaratiilor lui Teodor Baconschi, decizia este motivata de operatiunea de reducere a posturilor de secretari de stat din toate ministerele. “Este o surpriza”, a recunoscut Teodor Baconschi.

Fost ambasador la Vatican (1997 - 2001) si in Portugalia (2002 - 2005), Teodor Baconschi, este considerat unul dintre cei mai valorosi diplomati de cariera ai Romaniei. El este artizanul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea in Romania, in perioada in care a fost ambasador pe linga Sfintul Scaun spunindu-se ca era ambasadorul favorit al Suveranului Pontif.

Atributiunile lui Baconschi - diplomat de cariera, deci neafiliat politic - vor fi preluate de liberalul Valentin Naumescu, secretar de stat pentru Diplomatie publica in MAE, in subordinea caruia va intra si departamentul de Afaceri Globale.

Contactat de HotNews.ro, Teodor Baconschi a declarat ca, in conformitate cu cutumele diplomatiei, cariera sa de diplomat va continua cu o posibila plecare la post.

“Au existat discutii in acest sens, dar, deocamdata, nu ma pot pronunta cu privire la o destinatie anume. Sper doar ca proiectele pe care le-am gestionat sa fie continuate de succesorul meu in centrala MAE”, a mai spus Baconschi.