Romania isi va mentine prezenta militara in Balcanii de Vest atata timp cat exista un interes comun strategic, de stabilizare si apropiere fata de valorile europene, a declarat miercuri, ministrul delegat pentru coordonarea SGG, Radu Stroe, la finalul intalnirii cu ministrul apararii al Republicii Serbia, Zoran Stankovic.

„Europa nu poate fi completa fara integrarea Balcanilor si, impreuna cu celelalte state prietene ale Serbiei, vom contribui la constructia climatului de securitate pe termen lung”, a mai spus ministrul Radu Stroe.

Consolidarea securitatii in regiune, data fiind cresterea amenintarii teroriste, la nivel mondial, este o obligatie comuna, a subliniat, la randul sau, oficialul sarb.

In acest context, ministrul Zoran Stankovic a precizat ca Republica Serbia are o orientare foarte clara spre structurile euro-atlantice. „Avem o orientare clara spre structurile euro-atlantice si depunem toate eforturile pentru accederea in cadrul acestora”, a afirmat oficialul sarb.

El a precizat ca prioritatea autoritatilor sarbe, dupa desprinderea Republicii Serbia din cadrul Uniunii Serbia si Muntenegru, este adoptarea noii Constitutii si iesirea din izolare. Ministrul sarb al apararii a exprimat si deschiderea autoritatilor Republicii Serbia pentru colaborarea cu Tribunalul Penal International.

Totodata, in cadrul intrevederii a fost evocata si colaborarea bilaterala dintre cele doua tari, cei doi oficiali facand aprecieri pozitive la relatiile dintre Romania si Republica Serbia care se bazeaza pe o prietenie traditionala, se arata in comunicatul guvernului.

In ceea ce priveste relatiile economice, cei doi oficiali au pledat pentru intensificarea acestora, in conditiile in care volumul schimburilor comerciale, desi in crestere, este inca unul modest.

In timpul convorbirilor s-a discutat despre cooperarea in domeniul energiei si a coridoarelor de transport, ministrul Radu Stroe precizand ca cele doua tari detin o pozitie cheie in geografia europeana si pot juca un rol important in dezvoltarea coridoarelor europene de transport.