Ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu a anuntat, miercuri, la o conferinta de presa, ca a decis sa atace in contencios administrativ decretul prezidential prin care a fost demis. El a facut un apel la procurori pentru a demara cat mai repede cercetarile in cazul sau. Mai mult, Atanasiu considera ca este victima unor grupuri de interese din Ministerul Apararii.

El sustine ca presedintele Traian Basescu nu poate fi echidistant si impartial, asa cum ii cere Constitutia.

"Presedintele m-a demis pentru ca nu am fost un pres in fata lui " - crede Atanasiu, mentionand ca seful statului nu l-a avut niciodata la mana.

"Salut retragerea trupelor din Irak" - a adaugat Atanasiu, precizand ca este bine ca seful statului a inteles ca militarii romani nu sunt piese de sah.

Decizia presedintelui Traian Basescu de suspendare a ministrului Apararii a incins imediat spiritele in tabara liberalilor, care au cerut chiar iesirea de la guvernare.

Dupa ce Presedintia a dat publicitatii comunicatul de suspendare a ministrului, liberalii au organizat o conferinta de presa extraordinara. Majoritatea liberalilor a considerat decizia de suspendare a ministrului drept o razbunare pentru propunerea de retragere a trupelor din Irak.

O decizie radicala din partea liberalilor a fost amanata, pe motiv ca nu se poate declansa o criza politica inaintea raportului de tara, din 26 septembrie. Si premierul Tariceanu preciza intr-un comunicat ca decizia presedintelui a avut o “componenta politica majora”.

Teodor Atanasiu a anuntat inca de marti seara, ca va ataca in contencios administrativ, la Curtea de Apel Bucuresti, decizia de suspendare.

Liberalii nu au stabilit inca cine va fi inlocuitorul lui Atanasiu in ministerul Apararii, portofoliu care apartine liberalilor.

In urma cu o saptamana, presedintele Traian Basescu i-a trimis ministrului Apararii, Teodor Atanasiu o scrisoare in care preciza ca este de acord, in urma recomandarii Comisiei speciale a Presedintiei, cu inceperea urmarii penale in cazul sau.

Teodor Atanasiu este acuzat de consilierul prezidential, Adriana Saftoiu, de abuz in serviciu contra intereselor persoanei. Acuzatia vine dupa ce ministrul Apararii a declarat, la jumatatea lunii iulie, ca stie de la Directia de Informatii Militare, ca Adriana Saftoiu ofera presei, pe surse, informatii care sa il discretizeze.