Dupa ce BNR a avertizat ca preturile locuintelor sint mult prea umflate in comparatie cu valoarea lor reala, vine rindul unei mari agentii de management al riscurilor sa sublinieze ca investitiile imobiliare trebuie facute cu mai multa prudenta.

Jerome Cazes, directorul general al companiei Coface, a spus intr-un discurs privind riscul de tara al Romaniei ca trebuie sa fim foarte atenti la zonele din economie care au crescut cel mai mult in ultimii ani.

Directorul Coface nu le-a nominalizat, dar a dat exemplul crizei imobiliare care se petrece acum in Statele Unite, subliniind insa ca acolo preturile proprietatilor scad treptat si ca americanii au un mare noroc in acest sens.

Oficialul agentiei internationale puncteaza ca este inutil sa ne mai punem intrebarea „daca“ o criza va aparea, singura necunoscuta in aceasta ecuatie fiind momentul in care aceasta se va declansa.

Mai avem 3 ani

„Din experienta noastra in ceea ce priveste managementul riscului, in lumea intreaga, o astfel de criza apare cam o data la 10 ani, si mai ales atunci cind analistii incep sa excluda ca asa ceva s-ar mai putea intimpla. Criza poate aparea oriunde avem de a face cu o supraevaluare.

Economia Romaniei a inceput sa accelereze din 2001, asa ca la trei ani de la aderare este foarte posibil sa avem probleme“, spune Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.

Anul 2009 poate parea departe, mai ales ca intram intr-un nou mediu economic in care relatiile comerciale merg altfel decit acum. Insa nu trebuie uitat ca un credit imobiliar se face de regula pe 25 de ani, deci in preajma crizei de pret prezisa de economisti cineva care ar cumpara acum un imobil ar fi practic abia la inceputul contractului de credit.

Expertii de la Coface exclud totusi un colaps al pietei financiare si al celei imobiliare, dat fiind ca vom fi conectati la piata unica din UE.

Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, a estimat recent ca preturile de pe piata imobiliara ar putea scadea chiar in pragul aderarii.

Argumentul BNR a fost acelasi. Din cauza speculei, imobilele sint acum mult supraevaluate. Piata imobiliara a dat deja primul semn de „oboseala“ anul trecut, cind s-a produs un blocaj, generat pe de o parte de refuzul cumparatorilor de a-si achizitiona imobile la acele preturi, iar de cealalta parte de refuzul vinzatorilor de a renunta la sumele afisate.

Sistemul financiar este pus in pericol

„Desi preturile locuintelor au avansat mai rapid in pietele mature, in ultimii ani au fost consemnate scumpiri semnificative de locuinte in unele state emergente“, noteaza Fondul Monetar International in cel mai recent Raport despre Stabilitatea Financiara Globala, considerind ca aceste majorari pot face sistemul financiar mai vulnerabil.

Integral in Cotidianul