Luati putin o pauza de la nebunia zilei, respirati citeva minute fara dosare, Basescu sau turnurile gemene cu uniforme kaki si cadelnite.

Va promit ca va fi amuzant. Intr-un fel. Va voi povesti un videoclip: muzica pop strengaresc-optimista in genul Mamaia-anii ’80. Imagini statice cu copii fluturind steagul UE, sculptura metalica bizara aflata prin Parlamentul European, parlamentari europeni votind, soarele reflectat intr-o cladire de sticla la Bruxelles, Arcul de Triumf la Bucuresti etc.

In imagine apar pe rind Adrian Enache, Sanda Ladosi, Adrian Daminescu, Angela Similea, Silvia Dumitrescu, Oana Sirbu si altii pe care nu ii cunosc. Parca ar fi reuniunea de liceu, la 20 de ani, a VIP-urilor de la Magazin Duminical, afirmata pe vremea cind Ilie Merce apara Romania de „rockaristi“.

Dar, stati, sa auziti versurile. Strofa 1: „Daca ploua sau e soare/ Sint cu tine orice-ar fi/ Peste tot noi vom invingeee/ Oamenii se vor uni/ Am incredere in tine/ Aliatul tau voi fi/ O lume noua se deschideeee/ Soarele ne va zimbi“. Ca sa intrati in atmosfera, trebuie sa lalaiti in gind: la-la-laa-laaaa.

Strofa 2: „Sintem aici de mii de ani/ Cu demnitate am trait/ Mesajul nostru catre tine/ Doar impreuna va fi bine/ Acum venim in casa ta/ Iti vom aduce dragosteaaaa/ Si nu va trece nici un an/ Vom fi stat europeeeeaaaan“.

Da, e un videoclip despre Europa. Sa continuam cu versurile. Corul, voios intr-un fel usor tembel, intoneaza refrenul (nu uitati sa lalaiti, altfel ratati farmecul): „Europaaaa, acum ne-am regasit/ Europaaaa, un continent unit/ Europaaaa, ne asteapta azi la ea/ De ziua ei sa-i fim alaturi/ Europaaaaaaa, este casa meaaa“.

Strofa a treia incepe cu versurile-capodopera: „Invat de toate de la tine/ Astept sa spui ce e rau sau bine“.

Am crezut ca este o parodie cind am ascultat melodia pe site-ul www.sictir.org. Dar nu, provine de pe pagina oficiala a Ministerului Integrarii - www.mie.ro, la sectiunea Evenimente/ 9 mai (link direct: http://www.mie.ro/index.php?p=266). Este un „Mesaj pentru Europa“, produs de statul roman la 9 mai. Am ris cu pofta. Apoi mi-am dat seama ca rideam jenat.

Cintecul e mai mult decit o risipa de bani publici pe nostalgii de gen „Cintarea Romaniei“. De fapt, exprima caricatural o stare de spirit naiv-interesata si foarte raspindita. O lume noua se deschide, Soarele ne va zimbi, Astept sa spui ce e rau sau bine. Sintem aproape dragalasi in supraasteptarile noastre.

Ca eurooptimist ce sint, ma simt ca oamenii rai care spun copiilor ca nu exista Mos Craciun.

Recent, oficialii Comisiei si ai Parlamentului s-au gindit ca e nevoie de mai multe festivaluri si produse artistice despre Europa. Niste parlamentari cehi si polonezi au strimbat din nas: le amintea de comunism si de slava Partidului, temeinic organizata si serios mimata. Noi nu avem retineri, am inceput de bunavoie. Invatam de toate de la tine...