In emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, deputatul PD, Daniel Buda, a declarat ca, in urma dezbaterilor de astazi de la Comisia Juridica unde au fost votate amendamentele propuse de UDMR pentru proiectul Agentiei Nationale de Integritate(ANI), aceasta va fi “dezgolita de continut”.

Daniel Buda si-a motivat afirmatia sustinand ca “actele acesteia nu mai sunt publice si, practic, se poate intampla orice acolo fara ca sa aiba posibilitatea ca specialistii sa aiba acces la aceste documente pentru ca ele nu mai sunt publice.” Deputatul PD a mai sustinut ca “in spatele acestor confidentialitati se pot face foarte multe abuzuri, foarte multe aranjamente.”

Daniel Buda a mai precizat ca “daca ANI ramane doar cu aceste atributii pana in faza finala a procesului legislativ, ea nu-si gaseste nicio justificare pe procedurile acestea administrative pentru ca nu are rost sa platim un intreg aparat functionaresc pentru ceva ce se poate face foarte bine si altfel.”

Norica Nicolai, senatoare PNL, prezenta si ea in emisiune, a afirmat ca proiectul ANI “are niste elemente care se gasesc la limita constitutiei”. “Ea priveste cercetarea functionarilor si demnitarilor, creeaza un regim discriminatoriu cu privire la raspundere.

Demnitarii pot fi trasi la raspundere inclusiv in urmatorii 5 ani de la terminarea mandatului, iar functionarii, judecatorii si procurorii numai in 3. Ceea ce este o chestiune absolut discriminatorie. Nu vad de ce magistratii si procurorii nu ar trebui sa aiba acelasi regim de tratament”, a explicat senatoarea liberala.

Si jurnalista Nicoleta Savin are obiectii in legatura cu modificarile facute la proiectul de lege pentru ANI. “Este foarte usor sa nu vrei controlul pana la rudele de gradul III, pentru ca unui var poti sa-I dai averea si stii ca ai sa o primesti inapoi, dar daca o dai unui strain, risti sa nu o mai primesti.

Aceste lucruri demonstreaza ca acest act, de coalitie impotriva legii, isi doreste averile bine prezervate.”