Vicepresedintele Bancii Centrale a Rusiei a murit la spital, joi dimineata, la numai cateva ore dupa ce fusese impuscat de barbati inarmati, in fata unui stadion din Moscova, au anuntat cadrele medicale citate de agentiile internationale de presa.

Andrei Kozlov, de 41 de ani, fusese operat de urgenta in urma ranilor grave de la cap si in zona pieptului, dupa atacul de miercuri, in care soferul sau a fost ucis.

"Andrei Kozlov a murit in dimineata aceasta", a declarat Inna Sigeyeva, medic la Spitalul numarul 33 din Moscova.

Surse apropiate anchetei, citate de Reuters, au afirmat ca atacul asupra lui Kozlov care a desfasurat o politica agresiva de inchidere a bancilor acuzate de spalare de bani si de alte infractiuni, ar fi fost victima unui asasinat la comanda.

Atacul ar putea avea repercusiuni asupra bancilor si a pietei interbancare, mai ales daca Kremlinul va sanctiona bancile investigate de Kozlov, au afirmat analistii citati de Reuters.

Atacatorii l-au asteptat pe Kozlov la iesirea de pe stadionul din cartierul Sokolniki din Moscova, unde participase la un meci de fotbal intre angajatii unor banci.

Presa a anuntat ca au fost trase cel putin patru focuri de arma, care l-au ucis pe loc pe soferul Aleksandr Semionov si l-au ranit grav pe Kozlov.

Martorii spun ca au vazut o baie de sange in masina cu care era Andrei Kozlov

Sistemul bancar din Rusia a intrat in haos dupa destramarea Uniunii Sovietice, cand violentele erau parte din afaceri.

Potrivit unui analist, atacul arata ca sectorul bancar nu s-a desprins inca de trecut.

Asasinarea la comanda a unor oameni de afaceri bogati si a unor bancheri era o practica obisnuita in anii '90, insa amploarea fenomenului a scazut dupa preluarea puterii de catre presedintele Vladimir Putin, in 2000.

Incidentul de miercuri este cel mai grav de la Moscova dupa cel in care a fost implicat Anatoli Ciubais, directorul executiv al companiei de electricitate ruse. In martie 2005, el a scapat cu viata dintr-o tentativa de asasinat.

"Investigam toate pistele posibile, inclusiv activitatea sa profesionala, o identificare gresita a tintei si relatiile sale personale", a declarat procurorul-sef al Moscovei, agentiei Interfax.

Saptamana trecuta, Kozlov a cerut, in cadrul unui forum bancar care a avut loc la Soci, pedepse mai dure pentru bancherii vinovati de spalare de bani.

In Rusia sunt circa 1 200 de banci, majoritatea cu un capital redus.

Kozlov si-a inceput activitatea la Banca Nationala in perioada sovietica, la varsta de 24 de ani si a avansat rapid, devenind prim vicepresedinte in 1997. Doi ani mai tarziu a parasit banca pentru a intra in sectorul privat, dar a revenit in functie in aprilie 2002.