Incepand cu 1 octombrie 2006, preturile finale reglementate la gazele naturale raman nemodificate pana la sfarsitul anului in curs, a anuntat, joi, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Pretul productiei interne se va mentine la nivelul de 330 lei pe mia de metri cubi.

Populatia cu un consum de pana la 2.400 metri cubi pe an va plati in continuare un pret de 843,43 lei pe mia de metri cubi in cazul clientilor Distrigaz Sud si de 842,99 lei pe mia de metri cubi pentru abonatii E. ON Gaz Romania (preturile nu includ TVA).

Potrivit autoritatii de reglementare, mentinerea pretului final la consumatori a rezultat si din evolutia favorabila a cursului de schimb si din scaderea costurilor medii pentru transportul gazelor naturale prin Sistemul National de Transport, care compenseaza cresterea pretului gazelor din import pentru trimestrul IV 2006.

ANRGN a anuntat ca pretul productiei interne se va mentine la nivelul de 330 lei pe mia de metri cubi si in trimestrul patru al acestui an si ca acest fapt nu va afecta angajamentele asumate fata de organismele internationale.

Ca urmare a acestei decizii, operatorii licentiati nu vor majora pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici, acestea urmand a ramane, in cazul categoriei B1 (consum anual pana la 2400 metri cubi), la nivelul de 843,43 lei la mia de metri cubi pentru clientii Distrigaz Sud si de 842,99 lei la mia de metri cubi pentru clientii E.ON Gaz Romania (preturile nu includ TVA). Masura este similara si in cazul celorlalte categorii de consumatori captivi.

Masura mentinerii pretului final la consumatori a fost avizata favorabil in ultima sedinta a Consiliul Consultativ al ANRGN, organism care reprezinta in mod egal interesele consumatorilor si furnizorilor de gaze naturale.

Cea mai recenta majorare la preturile gazelor naturale catre populatie a fost facuta la data de 1 iulie 2006, cand cei 31 de operatori de distributie au majorat preturile in medie cu 1,54%.