Analistul politic Silviu Brucan a decedat in cursul serii de joi la spitalul Universitar din Bucuresti. Silviu Brucan avea 90 de ani.

[c:1:s]Silviu Brucan fusese operat la Spitalul Clinic Universitar din Bucuresti, dupa ce a suferit un anevrism de aorta abdominala. Doctorii au explicat ca a fost vorba de o dilatare a aortei care distribuie sange in tot corpul. Interventia chirurgicala a durat sapte ore.

Silviu Brucan avea 90 de ani si a fost ambasador al Romaniei in Statele Unite. El este unul dintre semnatarii Scrisorii celor sase demnitari comunisti, un protest adresat in 1989 lui Nicolae Ceausescu.

Dupa revolutia din 1989, analistul politic este cunoscut publicului larg ca invitat permanent al emisiunii "Profetii despre trecut", de la ProTV. El este autorul unor "sentinte" celebre, drept pentru care a fost supranumit "Oracolul din Damaroaia".

Silviu Brucan, viata unui intelectual stalinist

Silviu Brucan s-a nascut la 18 ianuarie 1916, in Bucuresti. Numele real - Saul Bruckner. Tatal sau, Adolf, era un recunoscut negustor de stofe englezesti, negotul asigurind familiei un trai mai mult decit decent. Totul s-a spulberat insa odata cu marele crah financiar, cind tatal sau a dat faliment, iar Silviu Brucan a inceput sa lucreze pentru a se putea intretine.

Conform marturiei sale din volumul „De la capitalism la socialism si retur”, acea perioada marcata de privatiuni avea sa-i marcheze toata viata.

La doar 18 ani avea sa intre in miscarea comunista, ca ilegalist, participind chiar la incaierari de strada. A inceput apoi sa se implice in presa comunista, mai intii la Gazeta de Seara, apoi la Scinteia. Devenise un stalinist convins, si a urcat toate treptele ierarhice la organul de presa al Partidului Comunist.

Datorita functiei de secretar general al Scinteii, a ajuns membru in Comitetul Central al PCR. Aceasta perioada din viata sa s-a caracterizat printr-un stalinism feroce. Marturie stau articolele sale furibunde impotriva liderilor partidelor istorice, Brucan cerind cu fermitate inchiderea lui Iuliu Maniu, Gheorghe I. Bratianu sau Corneliu Coposu.

A dus adevarate campanii de presa impotriva unor cunoscuti ideologi ai miscarii legionare, printre care s-a numarat poetul Radu Gyr.

Moartea lui Stalin si demascarea crimelor acestuia de catre Nikita Hrusciov i-a produs revelatia propriilor erori, dupa cum avea sa marturiseasca in cartile sale autobiografice. Din acel moment incepe sa-si puna intrebari in legatura cu viabilitatea sistemului comunist.

Asta nu-l impiedica sa accepte postul de ambasador la Washington, Brucan devenind unul dintre artizanii relativei deschideri a Romaniei catre SUA. In postul de ambasador, Brucan si-a folosit din plin cunostintele excelente de stiinte politice, filosofie si, deloc de neglijat, limba engleza.

Datorita faptului ca era unul dintre cei mai „luminati” lideri comunisti, si-a construit un cerc consistent de prieteni in lumea politica si cea a afacerilor din SUA, fapt ce i-a folosit din plin si in calitate de ambasador al Romaniei la ONU.

La revenirea in tara din lungul sau periplu american, Brucan devine seful televiziunii, proaspat infiintata. O pune pe picioare si construieste o institutie extrem de solida, asa cum facuse si la Scinteia. In paralel, asista la ascensiunea lui Nicolae Ceausescu in PCR si-si continua prodigioasa cariera universitara. Dar nu mai e deloc un marxist convins.

Cu timpul, relatiile sale cu Ceausescu se racesc tot mai mult, culminind cu arestul la domiciliu (1987), cauzat de exprimarea unor convingeri anti-ceausiste in presa international, unde era privid ca unul dintre cei mai lucizi critici ai regimului de la Bucuresti. In martie 1989 semneaza celebra „Scrisoare a celor sase”, un document care face inconjurul lumii.

In decembrie 1989 face parte din nucleul dur al revolutiei. Are un conflict deschis cu Iulian Vlad referitor la soarta Securitatii, si face parte din FSN. Isi da demisia din Front dupa legalizarea acestuia ca partid, si se plaseaza pe pozitii divergente fata de Ion Iliescu.

Iesit din viata politica, Brucan revine la cariera universitara si la cea de analist politic.

„Este unul dintre oamenii rari care isi pot schimba opiniile majore, adica insusi nucleul convingerilor personale, si apoi sa se transforme intr-un critic lucid al acestor idei. De obicei, fostii stalinisti si fostii marxisti se agata cu disperare de idei, schimonosind realitatea in functie de aceste idei.

Brucan a fost un marxist capabil de gindire critica si-i vom simti lipsa” - Cristian Ghinea, analist politic „Dilema Veche”