La Tribunalul Timis a inceput, ieri, procedura de lichidare judiciara a societatii ARO Campulung Muscel, dupa ce in luna iulie judecatorul sindic a decis intrarea in faliment a unitatii constructoare de masini de teren.

Decizia instantei banatene nu este privita cu ochi buni de fostii salariati de la ARO, care au sperat pana in ultima clipa ca fabrica va fi salvata.

Totusi, o raza de speranta exista pentru muncitorii de la ARO, in conditiile in care lichidatorul judiciar, desemnat in persoana lui Ghorghe Banu, va putea inchiria fabrica pana cand aceasta va fi vanduta, aspect luat in discutie si ieri de catre judecatorul sindic.

Apostu anunta inca din luna iulie, dupa decizia de declansare a falimentului ARO, ca "exista deja o firma, formata 75% din SIF-uri (Oltenia - 50% si Moldova - 25%), care doreste sa inchirieze ARO Campulung pentru protejarea patrimoniului".

Aceste doua SIF-uri si-au manifestat intentia de a cumpara uzina, iar in cazul in care vor castiga licitatia doresc sa preia unitatea cu patrimoniul intact.

Vanzarea nu va putea insa avea loc mai devreme de sfarsitul anului, intrucat urmeaza sa fie facuti mai multi pasi. Primele demersuri vor fi inventarierea, respectiv evaluarea patrimoniului, care dureaza circa doua luni, dupa care creditorii trebuie sa-si dea consimtamantul.

Lista cuprinde 150 de creditori, care vor incerca sa vanda uzina pentru a-si recupera creantele de 900 miliarde de lei, echivalentul a circa 30 milioane de euro. Urmatorul termen de judecata a fost fixat pentru 25 octombrie.

Societatea ARO a fost in ultimii ani tinta unor hotii si scandaluri de amploare, dupa ce privatizarea unitatii a pecetluit dezastrul in loc sa revitalizeze activitatea unicului producator de masini de teren din tara.

ARO Campulung Muscel a fost privatizata in 2003, dupa ce John Perez a achizitionat, prin interme-diul companiei Cross Lander, pachetul majoritar de actiuni de la APAPS. Investitorul nu a respectat contractul si nu a facut investitiile la care s-a angajat, rezumandu-se doar la a vinde active ale societatii.

In octombrie 2005 Tribunalul Arges a suspendat, prin ordonanta presedintiala, efectele contractului de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni al societatii ARO catre firma americana Cross Lander. Actul semnat de autoritatile romane cu investitorul John Perez nu a fost insa anulat, lucru care a pus AVAS in imposibilitatea de a evita inchiderea societatii.

Un articol de Laura M. Fortiu