Traian Basescu a dat asigurari ca va numi sefii servicilor secrete dupa ce Parlamentul va lua act de demisiile acestora. Presedintele a comunicat vineri, in cadrul unei emisiuni televizate, ca "nu are retineri sa decapiteze cinci sefi deodata".

Totodata Basescu a explicat din nou ca nu i-a fortat pe directorii serviciilor secrete sa demisioneze ci doar le-a comunicat ca nu mai are incredere in ei.

Seful statului a explicat ca intarzierea numirii unor noi sefi la serviciile secrete se datoreaza Parlametului care, dupa ce s-a intors din vacanta, nu s-a grabit sa ia act de demisii.

"Depinde de Parlament cand va lua nota de aceste demisii. Parlamentul nu a venit din vacanta sa ia nota, nu s-a grabit dupa ce a inceput sesiunea. Nu am retineri cand e vorba de schimbari din functii, cand se incalca legea", a declarat presedintele.

Intrebat daca le-a cerut demisia sefiilor de servicii, Traian Basescu a raspuns ca doar le-a comunicat ca nu mai are incredere in conducerea celor trei institutii.

Conform Constitutiei, sefii Serviciului Roman de Informatii ai Serviciului de Informatii Externe si al Directiei Generale de Informatii sunt propusi de presedinte si numiti de Parlament, in sedinta comuna. Saptamana viitoare este programata o sedinta comuna a Parlamentului, pe a carei ordine de zi figureaza si tema demisiei sefilor SIE si SRI.