Dosar HotNews.ro

Referendumul din Transnistria urca tensiunea in regiune

de M.C.     HotNews.ro
Duminică, 17 septembrie 2006, 0:00


Igor Smirnov

In republica separatista Transnistria s-a desfasurat,duminica, un referendum privind independenta regiunii, care ulterior doreste sa se alipesca la Rusia. Occidentul, inclusiv Romania, se situeaza pe pozitii opuse Moscovei in ce priveste legitimitatea referendumului si consecintele pe care le poate avea asupra stabilitatii zonei si a procesului de solutionare a conflictului transnistrean.

Referendumul din Transnistria va propune celor circa 400 de mii de alegatori sa raspunda la doua intrebari: "Sustineti cursul spre independenta al Transnistriei, urmata de unirea liber consimtita a acesteia cu Federatia Rusa?" si "Considerati acceptabila renuntarea la independenta Transnistriei, urmata de intrarea in componenta Republicii Moldova?".

Rezultatul este de pe acum cunoscut, deoarece sustinerea fata de regimul separatist al liderului Igor Smirnov ramine in continuare foarte mare.

[c:1:s]Numai ca recunoasterea rezultatelor depinde de recunoasterea internationala. Iar Tiraspolul nu poate conta decit pe sprijinul Moscovei. "Rusia a primit de la Dumnezeu dreptul de a-i apara pe toti cei care sunt oprimati si face acest lucru de secole", spunea Smirnov intr-o conferinta de presa in care a sustinut dreptul la independenta al transnistrenilor. "De aceea asteptam o reactie foarte pozitiva a Rusiei dupa referendum".

Transnistria si-a declarat independenta fata de Republica Moldova in anul 1990, pe fondul temerilor ca aceasta se va reuni cu Romania.

A urmat un scurt dar singeros conflict care a consfintit situatia actuala: dominatia in Transnistria a unui regim cvasi-mafiot si cvasi-dictatorial, relatii inghetate intre Chisinau si Tiraspol, prezenta ca factor de securitate in zona a trupelor rusesti din fosta Armata a 14-a.

Sprijinul Rusiei e vital

Sovietul Suprem al Transnistriei

In ultimii cincisprezece ani, Tiraspolul a mai organizat referendumuri pentru independenta, nerecunoscute de nimeni insa. Cel de duminica pare totusi sa aiba o importanta mult mai mare.

Intai de toate pentru ca Rusia se afla intr-o ofensiva diplomatica si economica de recistigare a sferelor de influenta in fostul spatiu sovietica. „Pina acum Moscova si-a mentinut influenta in spatiul CIS prin intermediul unor guverne prietene, interesul sau este sa nu piarda acest sprijin.

Iar intr-o regiune unde Ucraina si Moldova se orienteaza tot mai mult catre Uniunea Europeana, Moscova are nevoie de prieteni in Transnistria”, considera analistul politic Jonathan Edelstein.

Si cu toate acestea, pina acum Moscova a a afisat o pozitie foarte prudenta, chiar ambigua, inaintea referendumului. Desi sustine activ regiunea cu majoritate rusofona situata la est de Nistru, Moscova nu a promis integrarea acesteia in cazul in care rezultatele referendumului vor indica vointa alegatorilor de unificare cu Federatia Rusa.

Reprezentantul diplomatiei ruse pentru Comunitatea Statelor Independente, Valer Keniaikin, a facut recent un apel la "relansarea procesului de negocieri intre Tiraspol si Chisinau", sugerand ca Rusia nu intentioneaza sa integreze acest teritoriu.

Totusi, liderul separatist Igor Smirnov ramine optimist. “In prezent, Transnistria trebuie sa decida daca vrea sa fie alaturi de o pseudodemocratie sau de Rusia - un stat democratic", a spus Smirnov intr-o conferinta de presa organizata joi.

Anticipand rezultatele scrutinului, el a declarat ca regiunea ar reprezenta in mod "traditional granita Rusiei tariste" si ca locuitorii din stanga Nistrului ar avea o "mentalitate ruseasca".

[c:2:d]Dupa ce a multumit Moscovei pentru ajutorul acordat in mai multe domenii, Smirnov si-a exprimat speranta ca Rusia va avea o reactie pozitiva fata de referendum.

El a promis ca dupa 17 septembrie ar putea fi urmarita o activizare a capitalului rus in economia regiunii, inclusiv prin participarea cetatenilor rusi la privatizarea intreprinderilor.

Totusi, Smirnov nu a putut explica cum va fi realizata practic integrarea regiunii in Federatia Rusa, insistind asupra armonizarii legislatiei si standardelor republicii cu cele rusesti.

Atitudine ferma a Occidentului

Monument din Tiraspol

Pina acum, Uniunea Europeana, Consiliul Europei, OSCE au declarat explicit ca nu recunosc acest referendum. Interesul lor este clar: atita timp cit granita Uniunii Europene - odata cu aderarea Romaniei la UE - se va muta pe Prut, in regiune este obligatorie stabilitatea.

In plus, chiar daca nu au avut reactii recente, SUA au spus foarte clar, la sfarsitul lunii iulie, prin intermediul presedintelui Bush: "Sustinem integritatea teritoriala a Moldovei".

Si Bucurestiul, prin vocea Ministerului Afacerilor Externe, a declarat ca referendumul asupra independentei Transnistriei reprezinta o diversiune, adaugand ca acest demers e un atac fatis la adresa eforturilor comunitatii internationale de a gasi o solutie politica la o criza care dureaza de prea mult timp.

Numai ca pozitia Romaniei, in ciuda unor tentative recente de implicare in negocierile privind rezolvarea situatiei din Transnistria, continua sa ramina marginala, chiar daca Bucurestiul are acum relatii politice mult mai bune cu Moldova .

Romania nu a stiut , in urma cu circa zece ani, cum sa se implice in negocierile privind statutul Transnistriei si de aceea - in acest moment - este in afara cadrului cvadri-partit de reglementare a situatiei regiunii separatiste.

Simboluri ale defunctei URSS in centrul Tiraspolului

Si totusi, care sunt consecintele imediate ale acestui nou referendum in Transnistria? In opinia analistului militar Iulian Chifu, citat de RRA, Tiraspolul incearca astfel sa aiba un nou argument de forta in negocierile cu Chisinaul. „Referendumul este sustinut si incurajat de anumite cercuri de la Moscova, in special din zona Dumei de Stat.

El are drept scop sa creeze un nou instrument pentru a forta niste negocieri privind Transnistria”.

„In niciun caz Federatia Rusa nu isi poate asuma un gest de recunoastere a republicii separatiste, pentru ca recunoasterea unei doleante de unire cu Rusia reprezinta o formula extrem de grava la nivel international, iar Moscova se afla intr-o pozitie de forta, e adevarat, dar intr-o pozitie prin care nu poate incalca regulile dreptului international din motivul ca are propriile sale probleme in interiorul Federatiei Ruse”, mai considera Chifu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


422 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Desteptii de la Chisinau (Vineri, 15 septembrie 2006, 19:18)

  Vasile Teodorovici [anonim]

  Chisinaul va trebui sa tina cont de rezultatul acestui referendum, iar in locul propunerilor de reunificare, la negocierile internationale va trebui probabil discutata stabilirea granitei dintre cele doua republici. De altfel, situatia prezenta de lipsa a negocierilor a fost creata de inabilitatea regimului de la Chisinau. Ce fel de minte poti avea daca, asa cum s-a intamplat la inceputul acestui an, il aduci la negocieri pe american si tu pleci de acolo?
 • 0 (0 voturi)    
  Evident (Vineri, 15 septembrie 2006, 19:48)

  Nelu [anonim]

  Pe cine intereseaza? Oricum, din punct de vedere istoric, zona transnistreana nu a apartinut Basarabiei, si nici Romaniei Mari.

  Problema e cu zona care e mai la sud, Delta, care e ucraineana...

  Nu ar fi prima enclava ruseasca, mai au una la Baltica.
 • 0 (0 voturi)    
  Tensiuni (Vineri, 15 septembrie 2006, 20:28)

  bbbb [anonim]

  In urma referendumului se va forta, probabil, ridicarea noului regim vamal, pe care Smirnov il numeste "blocada economica impusa Transnistrei", de catre R. Moldova si Ucraina.
  Comunistii de la Chisinau trebuie ca sunt debusolati, altfel, numai catre Uniunea Europeana nu pare ca se orienteaza tov. Voronin.
 • 0 (0 voturi)    
  Romanii (Vineri, 15 septembrie 2006, 20:40)

  Razvan Nation [anonim]

  Ce ma intereseaza este situatia Romanilor din Transnistria. Ei sunt cel mai mare grup etnic din Transnistria... Oare ce impact va avea acest lucru asupra economiei Moldovei tinand cont ca 40% din industrie se afla in Transnistria... Nu cred ca Romanii sau Ucrainenii vor vota in favoarea uniunii cu Rusia...
 • 0 (0 voturi)    
  Referendum? (Sâmbătă, 16 septembrie 2006, 0:11)

  A [anonim]

  Doar nu face cineva greseala sa creada ca acest referendum va fi unul corect. In plus cu asemenea conducere ( aleasa prin vot de catre "desteptul" popor moldovean") sa nu indrazneasca sa viseze la U.E, si-au facut'o cu mana lor. Hai sa fim seriosi ... sunt comunisti la putere. E mult spus o pseudodemocratie la Chisinau. Una peste alta e clar mana rusilor, popor care in intreaga'i istorie a fost parazitul altor popoare, dand nastere unor caractere monstruoase pe care le stim cu totii. Acest popor isi pastreaza si azi barbaria si setea de a asupri si influenta viata altor popoare.
 • 0 (0 voturi)    
  Referendum Transnistria (Sâmbătă, 16 septembrie 2006, 1:55)

  I C D [anonim]

  Este revoltator ce se petrece peste Nistru si nimeni nu are curajul sa rupa pisica in doua. Asa ceva nu este acceptabil sa se petreaca la granita U.E. deoarece oricand va putea degenera intrun conflict militar. Acest Igor Smirnov cred ca ar trebui lichidat.
 • 0 (0 voturi)    
  good bye! (Sâmbătă, 16 septembrie 2006, 10:58)

  ion [anonim]

  cineva trebuie sa aiba curajul sa recunoasca ca transnistria nu are ce cauta in Moldova - sa plece! cu cit scapam mai repede de ei, cu cit va fi mai bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Gaura neagra (Sâmbătă, 16 septembrie 2006, 14:27)

  DAN [anonim]

  A te lipsi in acest moment de Transnistria este pericolos. Tranzactiile intr-o asemenea chestiune delicata pot crea un Kaliningrad =2 la frontiera Europei si implicit a Romaniei. Pentru o documentare mai buna vis-a-vis de subiectul conflictului se poate face o excursie pe siteul conflict.md carepune la dispozitie analiza, stiri despre aceasta chestiune. Sa vedem ce-o sa iasa, oricum nimeni nu o va recunoaste, nici macar Rusia.
 • 0 (0 voturi)    
  Chestiunea cu perspectiva (Sâmbătă, 16 septembrie 2006, 14:36)

  DAN [anonim]

  De aceasta stare din regiune, printre cele vinovate, este nu numai conducerea actuala, ci si cele anterioare. Pana la comunistii de azi, care dupa planul de federalizare Kozak, s-au reorientat in politica externa, cei mai marii "vanzatori" au fost guvernele anterioare, care imparteau nu doar pecetea vamala, tranzitarea marfurilor, ci si lucrau temeinic impotriva factorului romanesc shi occidental. Astazi nu putem sa imputam actualei pozitii a R> Moldova nimic, pentru ca este facuta de tinerii diplomati din MAE si sunt asistati de puterile occidentale. Nu vedeti chiar ca ex-primministri ai Basarabiei sustin mascat referendumul din Transnistria, iar unii din presa asa zis antiguvernamentala, plang romaneshte, iar la alta masa joaca la aceeasi mana...
 • 0 (0 voturi)    
  @9 (Sâmbătă, 16 septembrie 2006, 20:42)

  bbbb [anonim]

  Domnule Dan,
  daca nu-i nominalizati pe cei care "la alta masa joaca la aceeasi mana" aruncati o umbra de indoiala asupra intregii suflari care face presa acolo, plangand romaneste, dupa cum spuneti. Poate veti recunoaste ca n-ar fi corect, si-asa-i putem numara pe degete.

  Cat despre actualii guvernanti de la Chisinau, credeti ca o postura din care sa clameze ca orice gest de apropiere de Romania ar insemna o tensionare in plus a situatiei in regiune, le este convenabila comunistilor?

  multumesc,
  eventual ...
 • 0 (0 voturi)    
  good bye! (Sâmbătă, 16 septembrie 2006, 23:53)

  ion [anonim]

  daca transnistria se transforma in Kaliningrad II, atunci nu mai este doar o problema a romaniei, devine o problema europeana, si moldova intra in normalitate. nu vad ce avem NOI de pierdut. oricum, nici EU nici SUA nu ne duc grijea...
 • 0 (0 voturi)    
  diversiune (Duminică, 17 septembrie 2006, 7:47)

  cornel [anonim]

  Acest referendum e o diversiune acum cand ne apropiem de aderare la U.E. Actorii sunt ; in principal Rusia apoi marioneta lor Smirnov, Voronin si nu in ultimul rand unii politicieni romani printre care cei mai interesati sunt cei de nationalitate maghiara care i-si doresc orice precedent pe aceasta tema a autonomiilor pentru a-si realiza scopul lor neabatut sa-i zic istoric de autonomie a Transilvaniei si apoi integrarea ei in statul ungar.
 • 0 (0 voturi)    
  Politica meschina (Duminică, 17 septembrie 2006, 11:54)

  DAN [anonim]

  Am afirmat ca unii politicieni impreuna cu ceva reprezentanti ai presei basarabene plang romaneshte dar actioneaza mana in mana cu servilii rushilor. Intr-o perioada de timp am monitorizat ziarul Komersnt Plus ( a lui Smirnov la Chishinau), Moldavskie Vedomosti ( a ex-deputatului, fost ministrului shi actualului om politic, Nicolae Andronic; tot el shi elaboratorul shi promotorul conceptiei "moldovenismului", preshedintele Partidului Popular Republican, care gazdueshte national-bolshevicii rushi), mai putin Jurnal de Chishinau. Vreau sa zic ca o parte de materiale care aveau caracter diversionist, parca de la o mama, apareau in toatecele trei ziare. Despre aceasta a punctat shi Fluxul shi, daca nu ma inshel chiar Glasul Natiunii, ziare romaneshti din Basarabia. Existau inserturi.
 • 0 (0 voturi)    
  Politica meschina (Duminică, 17 septembrie 2006, 12:12)

  DAN [anonim]

  Am afirmat ca unii politicieni impreuna cu ceva reprezentanti ai presei basarabene plang romaneshte dar actioneaza mana in mana cu servilii rushilor. Intr-o perioada de timp am monitorizat ziarul Komersnt Plus ( a lui Smirnov la Chishinau), Moldavskie Vedomosti ( a ex-deputatului, fost ministrului shi actualului om politic, Nicolae Andronic; tot el shi elaboratorul shi promotorul conceptiei "moldovenismului", preshedintele Partidului Popular Republican, care gazdueshte national-bolshevicii rushi), mai putin Jurnal de Chishinau. Vreau sa zic ca o parte de materiale care aveau caracter diversionist, parca de la o mama, apareau in toatecele trei ziare. Despre aceasta a punctat shi Fluxul shi, daca nu ma inshel chiar Glasul Natiunii, ziare romaneshti din Basarabia. Existau inserturi in ziarele acestora, care erau preluate unele de la altele. Se crea impresia ca este un joc aaceluiasi laborator, doar cu distibutia diferita. Unii pe dreapta, altii pe stanga. Culmea ca aceleasi persoane publice se evidentiaza in aceste gazete. Si atunci sa nu te mire bocetul unora romanesc shi acelashi mesaj...
 • 0 (0 voturi)    
  @14 (Duminică, 17 septembrie 2006, 14:11)

  bbbb [anonim]

  Pentru ca inteleg ca apreciati Flux-ul, d-l. Petru Bogatu a plecat recent la Jurnalul de Chisinau si sa-l citim:
  "Voronin pierde razboiul vietii sale"
  http://www.jurnal.md/articol.php?id=5417&cat=&editie=509

  Eu n-am vazut o pozitie luata de Iurie Rosca in favoarea elevilor de la Asachi (au scos pancarda cu "moldo" care o inlocuia pe cea cu "roman") va rog sa ma corectati, daca ...
  Si, cu regret, ma numar printre cei care au sperat ca PPCD-ul, acolo, va reusi sa miste lucrurile ...
 • 0 (0 voturi)    
  Nu plangeti Chisinaul! (Luni, 18 septembrie 2006, 7:41)

  Moldovean din Romania [anonim]

  Nu plangeti Chisinaul! Ar trebui sa se stie ca prin anii 90, guvernarea Moldovei de peste prut a refuzat unirea cu Romania. Se pare ca nici majoritatea populatiei n-a fost de acord nicodata cu unirea cu Romania. Asta e istoria, Moldova a fost pamant romanesc si nu poate redeveni al Romaniei fara ca acest lucuru sa fie dorit si de moldovenii de acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  Impact (Luni, 18 septembrie 2006, 9:57)

  Lucia [anonim]

  La nr. 4
  Impactul nu mai conteaza. Republica Moldova nu mai are nici un venit de la industria din Transnistria de ani buni. Mai mult conteaza ce se va intampla cu romanii de acolo.
  Problema acolo e foarte simpla, acolo se spala multi bani, inclusiv si de politicienii din Chisinau, asa ca nimeni nu are interes sa limpezeasca lucrurile. Situatia asta incerta va continua inca multi ani.
 • 0 (0 voturi)    
  Care e problema noastra? (Luni, 18 septembrie 2006, 9:59)

  george [anonim]

  Care e problema noastra?
  Ne-a intrebat cineva ceva? Eu nu-mi aduc aminte.De ce se consuma atata energie cu subiecte despre Basarabia? De ce ne dam noi cu parerea despre ce credem ca le-ar basarabenilor mai bine: unire, independenta sau mai stiu eu?

  Acolo nu se mai "respira" demult romaneste.

  Noi avem griji mai importante; despre cum sa ne facem noi viata mai usoara si mai buna, despre schimbarea mentalitatii.
  Trebuie sa "privim" spre Vest nu spre Est..
 • 0 (0 voturi)    
  lui George (Luni, 18 septembrie 2006, 13:45)

  ana [anonim]

  George, nu ai dreptate cind spui ca in Basarabia nu se mai "respira" romaneste. Se respira, insa greu!!!!

  Un singur lucru bun mai ramine - ca inca nu au ajuns politicienii cu pondere sa gindeasca asa ca tine.
 • 0 (0 voturi)    
  lui George (Luni, 18 septembrie 2006, 14:30)

  ana [anonim]

  George, nu ai dreptate cind spui ca in Basarabia nu se mai "respira" romaneste. Se respira, insa greu!!!!

  Un singur lucru bun mai ramine - ca inca nu au ajuns politicienii cu pondere sa gindeasca asa ca tine.
 • 0 (0 voturi)    
  EU SUNT DIN ZONA DE CONFLICT (Luni, 18 septembrie 2006, 20:58)

  Liviu [anonim]

  Stimati frati de peste prut(Romania) aici in Transistria se intimpla lucruri ciudate lumea e batuta de autoritatile trans. si multe alte lucruri ciudate majoritatea voturilor care au fost pro independenta au fost trucate, nici nu stiu ce sa mai spun in asa timp scurt contactati-ma si pot sa spun lucruri de la fata locului (assasino@mail.md)
 • 0 (0 voturi)    
  catre moldoveanul din romania (Joi, 5 octombrie 2006, 20:06)

  cristi [anonim]

  "Nu plangeti Chisinaul! Ar trebui sa se stie ca prin anii 90, guvernarea Moldovei de peste prut a refuzat unirea cu Romania. Se pare ca nici majoritatea populatiei n-a fost de acord nicodata cu unirea cu Romania. Asta e istoria, Moldova a fost pamant romanesc si nu poate redeveni al Romaniei fara ca acest lucuru sa fie dorit si de moldovenii de acolo."

  Ce naiv esti! Ar trebui sa te mai informezi si tu, daca macar ai vizita un forum moldovenesc ai vedea ca numa despre asta ii intereseaza pe moldoven - unirea cu romania, singurul lucru care impiedica unirea moldovei cu ro este guvernare tampita, corupta si pro-ruseasca a Partidului Comunistilor din Moldova si Vladimir Voronin.Daca nu erau astia la putere unirea cu moldova s-ar fi produs de mult si nu mai era instabilitatea din tranistria, dar pana cand moldovenii din mediul rural si din transnistria nu realizeaza ca trebuie sa priveasca spre occident, unirea nu se va produce.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by