In republica separatista Transnistria s-a desfasurat,duminica, un referendum privind independenta regiunii, care ulterior doreste sa se alipesca la Rusia. Occidentul, inclusiv Romania, se situeaza pe pozitii opuse Moscovei in ce priveste legitimitatea referendumului si consecintele pe care le poate avea asupra stabilitatii zonei si a procesului de solutionare a conflictului transnistrean.

Referendumul din Transnistria va propune celor circa 400 de mii de alegatori sa raspunda la doua intrebari: "Sustineti cursul spre independenta al Transnistriei, urmata de unirea liber consimtita a acesteia cu Federatia Rusa?" si "Considerati acceptabila renuntarea la independenta Transnistriei, urmata de intrarea in componenta Republicii Moldova?".

Rezultatul este de pe acum cunoscut, deoarece sustinerea fata de regimul separatist al liderului Igor Smirnov ramine in continuare foarte mare.

[c:1:s]Numai ca recunoasterea rezultatelor depinde de recunoasterea internationala. Iar Tiraspolul nu poate conta decit pe sprijinul Moscovei. "Rusia a primit de la Dumnezeu dreptul de a-i apara pe toti cei care sunt oprimati si face acest lucru de secole", spunea Smirnov intr-o conferinta de presa in care a sustinut dreptul la independenta al transnistrenilor. "De aceea asteptam o reactie foarte pozitiva a Rusiei dupa referendum".

Transnistria si-a declarat independenta fata de Republica Moldova in anul 1990, pe fondul temerilor ca aceasta se va reuni cu Romania.

A urmat un scurt dar singeros conflict care a consfintit situatia actuala: dominatia in Transnistria a unui regim cvasi-mafiot si cvasi-dictatorial, relatii inghetate intre Chisinau si Tiraspol, prezenta ca factor de securitate in zona a trupelor rusesti din fosta Armata a 14-a.

Sprijinul Rusiei e vital

Sovietul Suprem al Transnistriei

In ultimii cincisprezece ani, Tiraspolul a mai organizat referendumuri pentru independenta, nerecunoscute de nimeni insa. Cel de duminica pare totusi sa aiba o importanta mult mai mare.

Intai de toate pentru ca Rusia se afla intr-o ofensiva diplomatica si economica de recistigare a sferelor de influenta in fostul spatiu sovietica. „Pina acum Moscova si-a mentinut influenta in spatiul CIS prin intermediul unor guverne prietene, interesul sau este sa nu piarda acest sprijin.

Iar intr-o regiune unde Ucraina si Moldova se orienteaza tot mai mult catre Uniunea Europeana, Moscova are nevoie de prieteni in Transnistria”, considera analistul politic Jonathan Edelstein.

Si cu toate acestea, pina acum Moscova a a afisat o pozitie foarte prudenta, chiar ambigua, inaintea referendumului. Desi sustine activ regiunea cu majoritate rusofona situata la est de Nistru, Moscova nu a promis integrarea acesteia in cazul in care rezultatele referendumului vor indica vointa alegatorilor de unificare cu Federatia Rusa.

Reprezentantul diplomatiei ruse pentru Comunitatea Statelor Independente, Valer Keniaikin, a facut recent un apel la "relansarea procesului de negocieri intre Tiraspol si Chisinau", sugerand ca Rusia nu intentioneaza sa integreze acest teritoriu.

Totusi, liderul separatist Igor Smirnov ramine optimist. “In prezent, Transnistria trebuie sa decida daca vrea sa fie alaturi de o pseudodemocratie sau de Rusia - un stat democratic", a spus Smirnov intr-o conferinta de presa organizata joi.

Anticipand rezultatele scrutinului, el a declarat ca regiunea ar reprezenta in mod "traditional granita Rusiei tariste" si ca locuitorii din stanga Nistrului ar avea o "mentalitate ruseasca".

[c:2:d]Dupa ce a multumit Moscovei pentru ajutorul acordat in mai multe domenii, Smirnov si-a exprimat speranta ca Rusia va avea o reactie pozitiva fata de referendum.

El a promis ca dupa 17 septembrie ar putea fi urmarita o activizare a capitalului rus in economia regiunii, inclusiv prin participarea cetatenilor rusi la privatizarea intreprinderilor.

Totusi, Smirnov nu a putut explica cum va fi realizata practic integrarea regiunii in Federatia Rusa, insistind asupra armonizarii legislatiei si standardelor republicii cu cele rusesti.

Atitudine ferma a Occidentului

Monument din Tiraspol

Pina acum, Uniunea Europeana, Consiliul Europei, OSCE au declarat explicit ca nu recunosc acest referendum. Interesul lor este clar: atita timp cit granita Uniunii Europene - odata cu aderarea Romaniei la UE - se va muta pe Prut, in regiune este obligatorie stabilitatea.

In plus, chiar daca nu au avut reactii recente, SUA au spus foarte clar, la sfarsitul lunii iulie, prin intermediul presedintelui Bush: "Sustinem integritatea teritoriala a Moldovei".

Si Bucurestiul, prin vocea Ministerului Afacerilor Externe, a declarat ca referendumul asupra independentei Transnistriei reprezinta o diversiune, adaugand ca acest demers e un atac fatis la adresa eforturilor comunitatii internationale de a gasi o solutie politica la o criza care dureaza de prea mult timp.

Numai ca pozitia Romaniei, in ciuda unor tentative recente de implicare in negocierile privind rezolvarea situatiei din Transnistria, continua sa ramina marginala, chiar daca Bucurestiul are acum relatii politice mult mai bune cu Moldova .

Romania nu a stiut , in urma cu circa zece ani, cum sa se implice in negocierile privind statutul Transnistriei si de aceea - in acest moment - este in afara cadrului cvadri-partit de reglementare a situatiei regiunii separatiste.

Simboluri ale defunctei URSS in centrul Tiraspolului

Si totusi, care sunt consecintele imediate ale acestui nou referendum in Transnistria? In opinia analistului militar Iulian Chifu, citat de RRA, Tiraspolul incearca astfel sa aiba un nou argument de forta in negocierile cu Chisinaul. „Referendumul este sustinut si incurajat de anumite cercuri de la Moscova, in special din zona Dumei de Stat.

El are drept scop sa creeze un nou instrument pentru a forta niste negocieri privind Transnistria”.

„In niciun caz Federatia Rusa nu isi poate asuma un gest de recunoastere a republicii separatiste, pentru ca recunoasterea unei doleante de unire cu Rusia reprezinta o formula extrem de grava la nivel international, iar Moscova se afla intr-o pozitie de forta, e adevarat, dar intr-o pozitie prin care nu poate incalca regulile dreptului international din motivul ca are propriile sale probleme in interiorul Federatiei Ruse”, mai considera Chifu.