Standardele judecatii - altele pentru intelectuali? (de Tom Gallagher)

de     Romania Libera
Vineri, 15 septembrie 2006, 0:00Din momentul expunerii lor ca fosti informatori, pentru Mona Musca si Carol Sebastian nu a mai existat nici gaura de sarpe in care sa se fi putut ascunde. Vladimir Tismaneanu isi incheia un articol dedicat fostului sau coleg ziarist de la Cotidianul cu mentiunea distincta despre "tragice prabusiri morale".

Dupa o luna de zile, sub egida si in paginile aceluiasi cotidian a aparut confesiunea lui Sorin Antohi, tratata de data aceasta totalmente diferit. Pe 6 septembrie, "Cotidianul" aducea un colaj de reactii ale unor personalitati academice si civice.

Cele mai generoase cuvinte le-au gasit Mircea Mihaies si Vladimir Tismaneanu, care activasera, de-a lungul timpului, impreuna cu Antohi in cadrul mai multor proiecte.

Potrivit lui Tismaneanu, cele 19 pagini continand informarile lui Antohi facute despre colegi si prieteni timp de cativa ani au constituit o eliberare a celui ce "se afla pe drumul unei redemptiuni prea mult amanate" si care "a scapat", acum, "de piatra din suflet".

Pentru domnul Tismaneanu, Sorin Antohi trebuie ca ramane "un om al spiritului, un democrat convins", un salvator al "demnitatii culturii romanesti".
Atitudinea mea fata de admisiunea domnului Antohi nu difera esential de cea exprimata in paginile acestui cotidian in cazurile Mona Musca sau Carol Sebastian, cu toate ca pacatele primului se dovedesc mai mari decat cele ale ultimilor doi.
Gesturi vindicative nu-si au insa nici de aceasta data rostul. Unicul sens pe care-l vad rezida in adoptarea unei atitudini smerite din partea domnului Antohi, de reflectie la adresa eventualelor efecte ale admisiunii sale asupra unor chestiuni grave ale prezentului.

In acest sens, s-ar impune si renuntarea la rolul loctiitorului pe pamant al distinsului Adrian Marino, renumele eruditului exeget literar si umanist neavand in mod cert nevoie de sustinere pentru a supravietui veacurilor.
In plus, domnul Antohi ar putea explica si motivul pentru care a acceptat sa faca parte din Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste, din moment ce va fi stiut ca propriul sau dosar se afla la CNSAS inca din 2002 si dat fiind ca o expunere a domniei sale nu putea decat sa aduca prejudicii credibilitatii unei institutii ce con-tinua sa aiba nevoie de suportul si atentia opiniei

publice pentru a-i da in vileag pe adevaratii autori ai represiunii comuniste. In recenta sa elegie, domnul Tismaneanu nu a ridicat astfel de intrebari.

Se va fi consultat domnia sa cu ceilalti membri ai Comisiei inainte de a-l absolvi, la ora judecatii publice, pe Antohi de pacate? L-a informat pe presedinte despre pozitia pe care intentiona s-o adopte, avand in vedere ca Traian Basescu a decis infiintarea respectivei institutii abia dupa indelungi ezitari? Acum, seful statului s-a trezit confruntat cu inconstanta subalternilor sai, deseori

interesati mai degraba de propriile agende decat de responsabilitatile lor publice.
Credibilitatea Comisiei va avea si mai mult de suferit daca domnul Antohi va decide ca in loc de reflectii si anonimitate este de preferat transformarea odiseei intr-un adevarat eveniment academic. Judecand dupa modul in care domnul Tismaneanu a ales sa faca referire la propria drama familiala in cadrul lucrarilor sale despre comunism, nu m-ar mai mira nimic.

Dar ar fi de-a dreptul grotesc daca domnul Antohi ar incerca sa profite de pe urma erorii sale, (re)profilandu-se in academician expert in politie politica si sisteme de informare caracteristice societatilor totalitare, pornind de la propria experienta avuta in cadrul unui fenomen aflat in plina analiza.
Deseori, intelectualii insista, la ora judecatii, asupra necesitatii aplicarii unor criterii diferite fata de ei - altele decat cele de care au parte muritorii de rand -, pe motiv de sensibilitate artistica. Astfel de extravagante, des intalnite in perioada anilor '30, trebuie privite ca parte a unei drame intregi, caracteristice epocii, dar si a nocivitatii acesteia.

Nimeni nu-i va impiedica, in ultima instanta, sa-si formeze retele de promovare a propriilor opere, la fel cum nimanui nu pare sa-i mai pese ca unii cu merite la fel de mari sau mici sunt dati la o parte, definitiv.

Un comportament similar afisat de politicieni sau oameni de afaceri ar fi atras neintarziat oprobriul public, dar fata de intelighentia lor, ro-manii se dovedesc cu adevarat ingaduitori, chiar daca nu s-au ales, de-a lungul istoriei, cu multe servicii aduse societatii de catre corifei.
Un cititor din Iasi comenta, saptamana trecuta, in Cotidianul ca orasul sau dispune, de fapt, de academicieni mai renumiti decat Sorin Antohi, dar ca acesta din urma a avut parte, dupa 1989, de ascensiunea cea mai spectaculoasa.

Domnul Antohi este si ramane un intelectual distins care a identificat, atat pentru Romania, cat si pentru Occident, pericolele reprezentate de ascensiunea relativismului cultural. Cred insa ca atat domnia sa, cat si domnii Tismaneanu si Mihaies vor trebui sa priveasca atent inapoi (si fara manie, fireste) spre a analiza modul in care si-au folosit influenta deti-nuta in Romania.

Daca nu vor face uz de actualul moment, atunci ar putea avea parte de o judecata mult mai riguroasa din partea tuturor celorlalti academicieni si intelectuali care deplang, in soapta si de ani buni, grandomania lor.
Daca nu o vor face, nu poate urma decat apogeul cinismului. Nu personaje gen Vadim vor fi principalii beneficiari (cu toate ca intregul caz Antohi ii va fi servit pe tava suficienta munitie pentru ceva vreme de acum incolo), ci toti acei servitori intelectuali dedicati demontarii Occidentului.

Acestia vor fi adevaratii profitori de pe urma dublelor standarde aplicate de catre cei ce sustin a fi pazitorii celor mai valoroase traditii occidentale.

Un articol de Tom Gallagher


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


118 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Ferma animalelor! (Sâmbătă, 16 septembrie 2006, 11:00)

  Vali cel batran [anonim]

  Toate animalele sunt egale intre ele! Numai ca unele sunt mai egale decat celelalte. De aici si dosarele considerate secrete de stat.
 • 0 (0 voturi)    
  Volumul de "amintiri" al lui Antohi (Sâmbătă, 16 septembrie 2006, 12:41)

  Sorin [anonim]

  Ce se pare ca nu stie domnul Tom Gallagher este faptul ca luna viitoare, la editura Curtea Veche, va fi publicat si un volum al lui Sorin Antohi in care acesta va povesti pe larg cum a devenit turnator. Deci, face si bani din povestea lui. In fapt, asta ma deranjeaza pe mine. Nu faptul ca a scris pt. securitate ci faptul ca acum vrea sa si cistige ceva money din povestea lui.
  De ce nu publicati pe internet volumul dumneavostra, dl. Antohi?

  S o r i n
 • 0 (0 voturi)    
  carol sebastian (Sâmbătă, 16 septembrie 2006, 16:40)

  Anastasia Anastasiadis [anonim]

  Domnule Gallagher, ce-o fi asa greu.?O mana "dibace" a luat de pe rafturi doar anumite dosare tinta. E logic, Carol Sebastian l-a suparat pe Vantu, iar SOV a dat directive. Carol Sebastian nu va fi niciodata "Ariel" pentru Vantu, asa cum ,din pacate , multi se inghesuie s-o faca: CTP, Hurezeanu, Liiceanu, Turcescu, Patapievici etc. Asta-i menajeria lui Vantu.
  De ce credeti ca l-au eliminat pe Dan Tapalaga? E incomod pentru Vantu. E jenant!! Oameni care vorbesc despre moralitate, se inghesuie sa fie platiti de un individ urmarit penal. Cine sa-i mai creada???
 • 0 (0 voturi)    
  "Grupul" e atotputernic (Duminică, 17 septembrie 2006, 11:26)

  Dolores [anonim]

  Nu stiu daca e legata de Vantu. Sigur, standardele au fost diferite. Sigur, s-a dorit pur si simplu anihilarea lui Sebastian si Musca. Dar ce interese avea Vantu in asta?

  Pare mai degraba sa fi fost legat de Tariceanu, cei doi nu-l prea aveau la suflet pe premier. In cazul lui Sebastian e limpede ca a fost si o mare incarcatura personala, e limpede ca cei de la Cotidianul isi vor fi razbunat multe frustrari.

  Musca avea dreptate. Esti calcat in picioare daca nu apartii unui grup puternic. El poate fi politic (uitati ce acoperire ofera grupul Patriciu-Tariceanu lui Gheorghioff, Francu, Quintus) sau de alta natura. Tismaneanu are o putere fantastica printre intelectuali. In Comisia lui au intrat fara sa cracneasca oameni care-i sunt potrivnici. Basescu a procedat pragmatic cand l-a numit pe Tismaneanu seful Comisiei. Nici cei care-i stai impotriva lui Tismaneanu nu misca in "frontul intelectual". Inchipuiti-va dezbinari, ce contestari si ce vacarm ar fi urmat daca Basescu numea orice alt intelectual sef al acestei comisii.

  Or, daca Tismaneanu e milostiv cu Antohi si neinduplecator cu Musca sau Sebastian credeti ca se va gasi cineva sa se indoaie sau sa conteste "dreapta judecata"? Sa fie primit.
 • 0 (0 voturi)    
  Gallagher si comunismul (Luni, 18 septembrie 2006, 22:32)

  Alexa [anonim]

  Antipatia dlui Gallagher pt Sorin Antohi, datorata atit unor diferente de orientare intelectuala cit si de personalitate si de incompatibilitate a network-urilor, nu e noua si privind din acest unghi articolul sau nu e de mirare. Insa e foarte neplacut sa vezi ca un profesor universitar din Marea Britanie , cu pretentii de a fi un expert al tranzitiilor democratice si in special al celei romanesti, desi reprofilat la asta dupa 1989, are atit de putina capacitate de a intelefe un fenomen atit de complex precum a fost comunismul. Sigur poate nici asta nu ar trebui sa fie de mirare in cazul dlui Gallagher avind in vedere nivelul cartilor sale din anii 90 despre Romania.

  Vreau doar sa subliniez complexitatea si duritatea sistemului comunist. asa cum mi-l amintesc fara a face din relatia lui Sorin Antohi cu securitatea un act normal sau de laudat. Insa trebuie inteles in contextul presiunii uriase si a sistemului concentrationar care era Romania, mai ales pentru cei cu originea sociala a dlui Antohi. Poate o prostie era sa incerci sa faci un ziar samizdat in liceu, dar asa orice act de disidenta in Romania comunista era o prostie. Sorin Antohi spune ca era teribilismul virstei. F probabil.

  Cred ca f putini ar fi refuzat sa semneze in conditiile de atunci, sub amenintarea unui proces penal, nu pt avantaje, de fapt minime, dublate de un chin psihologic (pt oricine si mai ales pt cineva cu originea, valorile si educatia lui Antohi legatura cu securitatea nu putea sa fie decit un chin). A nu semna insemna sfirsitul vietii cit de cit normale pt persoana si familia sa si pt ca in acea vreme o acuza penala chiar mai mica decit cea pe care o risca Antohi distrugea viata unui om. Comunismul nu era locul unei adoua sanse, pentru nimeni, iar pentru cei din burghezo mosierime cu atit mai putin. Pt ca lumea comunista era nasoala pt toti dar mult mai greu de navigat pt cei cu dosar prost, pt care nu avea si uneori nici nu putea sa intervina nimeni.
 • 0 (0 voturi)    
  ceva mai important decit cazul antohi (Luni, 18 septembrie 2006, 22:44)

  Ali [anonim]

  Dupa mine in legatura cu trecutul comunist, problema sta in alta parte.

  1. Cei care au dirijat securitatea si partidul si au facut ca sistemul comunist romanesc sa fie cel mai crunt si cel mai aberant din toata Europa de Est sint bine merci, chiar si cu pensii de cca1000 de euro. Cei tineri care nu au nici o amintire din comunism vor ramine cu impresia ca turnatorii au fost problema nr 1 a sistemului si nu sistemul in sine, creatorii sii liderii lui.

  2. Echivalentul comisiei sud africane pt adevar este condusa in Romania nu de cineva independent or parte a disidentei ci de Dl Tismaneanau care devine in acest fel o autoritate morala in privinta comunismului. E f trist(si probabil face reconcilierea dificila) ca acest rol sa il aiba cineva care pe vremea cind bunicii mei (si ai lui Antohi) erau in puscarie copilarea in Primaverii. E de neinteles de ce faptul ca s-a razgindit il absolva de tot trecutul si ii da dreptul sa dea verdicte asupra a ceva ce dinsul nu a trait. Dar asta e alt subiect.... Iar daca vroiam un universitar american de calibru ca presedinte al acestei comisii prezidentiale de ce nu Katherine Verdery care intelege comunismul romanesc, e la o universitate de mai mare prestigiu decit dl Tismaneanu, e o persoana echilibrata, etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Gallagher si comunismul (Luni, 18 septembrie 2006, 23:00)

  Alexa [anonim]

  Antipatia dlui Gallagher pt Sorin Antohi, datorata atit unor diferente de orientare intelectuala cit si de personalitate si de incompatibilitate a network-urilor, nu e noua si privind din acest unghi articolul sau nu e de mirare. Insa e foarte neplacut sa vezi ca un profesor universitar din Marea Britanie , cu pretentii de a fi un expert al tranzitiilor democratice si in special al celei romanesti, desi reprofilat la asta dupa 1989, are atit de putina capacitate de a intelefe un fenomen atit de complex precum a fost comunismul. Sigur poate nici asta nu ar trebui sa fie de mirare in cazul dlui Gallagher avind in vedere nivelul cartilor sale din anii 90 despre Romania.

  Vreau doar sa subliniez complexitatea si duritatea sistemului comunist. asa cum mi-l amintesc fara a face din relatia lui Sorin Antohi cu securitatea un act normal sau de laudat. Insa trebuie inteles in contextul presiunii uriase si a sistemului concentrationar care era Romania, mai ales pentru cei cu originea sociala a dlui Antohi. Poate o prostie era sa incerci sa faci un ziar samizdat in liceu, dar asa orice act de disidenta in Romania comunista era o prostie. Sorin Antohi spune ca era teribilismul virstei. F probabil.

  Cred ca f putini ar fi refuzat sa semneze in conditiile de atunci, sub amenintarea unui proces penal, nu pt avantaje, de fapt minime, dublate de un chin psihologic (pt oricine si mai ales pt cineva cu originea, valorile si educatia lui Antohi legatura cu securitatea nu putea sa fie decit un chin). A nu semna insemna sfirsitul vietii cit de cit normale pt persoana si familia sa si pt ca in acea vreme o acuza penala chiar mai mica decit cea pe care o risca Antohi distrugea viata unui om. Comunismul nu era locul unei adoua sanse, pentru nimeni, iar pentru cei din burghezo mosierime cu atit mai putin. Pt ca lumea comunista era nasoala pt toti dar mult mai greu de navigat pt cei cu dosar prost, pt care nu avea si uneori nici nu putea sa intervina nimeni.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by