Posibilitatea de vinzare a societatilor siderurgice detinute de rusi la noi, desi facuta publica la Moscova, nu a ajuns la constiinta Guvernului roman, care e obligat sa-si dea acordul asupra ei.

Producatorul siderurgic rus Mechel, care a enuntat posibilitatea de a vinde cele doua societati pe care le detine in Romania, nu a anuntat inca statul roman asupra acestei intentii, desi este obligat sa o faca, in cazul in care tranzactia se va perfecta.

„Cele doua societati sint in procedura postprivatizare si trebuie sa ceara avizul AVAS pentru o novatie a contractului. Ei n-au depus inca nimic la noi“, ne-au declarat surse din cadrul institutiei.

Cu alte cuvinte, eventuala vinzare a societatilor are nevoie de avizul statului, iar acesta nu poate fi dat decit dupa ce va fi verificata bonitatea noului cumparator, si dupa ce acesta isi va asuma drepturile si obligatiile celor de la Mechel.

Decizia se ia intr-o luna

Compania ruseasca a anuntat, in urma cu doua zile, la Moscova, ca ar putea vinde cele doua combinate siderurgice detinute in Romania, COS Tirgoviste si Industria Sirmei Cimpia Turzii, din cauza costurilor ridicate. Anuntul a fost facut de directorul operational al grupului, Aleksei Ivanuskin.

„Decizia finala referitoare la mentinerea sau nu a celor doua companii in cadrul grupului va fi luata in perioada septembrie-octombrie“, a spus oficialul rus.

Conducerea companiei rusesti discuta un plan de restructurare, dar Ivanuskin a spus deja care sint problemele care il deranjeaza: pretul ridicat al gazelor, al electricitatii si al fortei de munca.

El a dat de inteles ca ar avea si niste solicitari: „Speram sa ajungem la un acord cu Guvernul roman si aceste societati sa devina profitabile“.

„Dupa o noua evaluare a posibilei profitabilitati si a conditiilor in care poate fi obtinuta, vom lua o decizie“, a mai afirmat oficialul rus.

Firmele merg in pierdere

Cele doua societati merg insa in pierdere, conform ultimelor date. Astfel, societatea din Cimpia Turzii a anuntat, pentru primele sase luni ale anului, pierderi de 12,2 milioane de lei, in scadere cu o treime fata de intervalul similar din anul trecut, in conditiile unei cifre de afaceri cu 6% mai mare.

Combinatul din Tirgoviste a anuntat o reducere a pierderilor, in primul semestru, de la 20,6 milioane de lei (valoarea de anul trecut) la 8,7 milioane, in conditiile unei scaderi cu 6% a cifrei de afaceri.

Privatizari marca PSD

Cele doua combinate au fost cumparate de firma ruseasca in timpul guvernarii PSD, iar cumparatorul nu a fost Mechel, ci firma Conares Trading, inregistrata in Elvetia, despre care s-a descoperit ulterior ca actiona pentru compania ruseasca.

COS a fost vindut in 2002, iar Industria Sirmei in 2003. Valoarea tranzactiei pentru societatea din Tirgoviste a fost de 35 de milioane de euro, iar pentru cea din Cimpia Turzii de 27,2 milioane de euro, dintre care statul a incasat, in acest caz, pentru actiunile vindute, doar 2,5 milioane de euro.

Ivanuskin a recunoscut ca plata totala pentru cele doua societati a fost mai mica de 10 milioane de dolari.

Citeste articolul complet in Cotidianul