Imi zice un prieten un banc pe net. Cum se spune Oedip in engleza? Motherfucker. Daca nu stiti engleza, sorry, dar nu pot traduce. Am ras scurt, l-am transmis mai departe pana cand am dat peste un interlocutor mai young. In loc sa rada, ma intreaba cine e Oedip.

Am devenit un pic curios si am mai incercat vreo cativa pusti si, cu foarte mici diferente, rezultatul a fost acelasi: bancul nu se putea spune.

Nu am reluat mizeria cu tineretul din ziua de azi, dar mi s-a parut putin ciudat sa nu auda lumea, mai ales baietii, de Oedip.

In fond, au si ei mame pe care le iubesc, fara a mai pune la socoteala ca e o poveste misto, cu crima, sex si razbunare, in care apare si Sfinxul de la Babele.

Ies tot timpul sondaje despre halul in care se afla generatiile noi, despre cat sunt de debusolati, agramati, neinstruiti si asa mai departe. Cum, in cazul nostru, nu putem compara aceste rezultate decat cu perceptiile unor adulti carora li se pare ca pe vremea lor toate aveau mai multa noima, ingrijorarea asta suna destul de strident.

Prin 1990 faceau unii glume la televizor despre complexul lui Oedip si niste imbecili raspundeau ca le place, ca e mare si are de toate, situat central - o placere, ce mai! Unii care stau pe banca in Targu-Jiu nu stiu sa spuna unde e Coloana lui Brancusi.

Profesorii si politicienii si moderatorii TV fac greseli de vorbire si gandire, e plin de subiecte pentru noi si noi sondaje catastrofale pentru starea speciei. Lipsa de popularitate a inspiratorului unui complex fundamental al omenirii m-a pus totusi pe ganduri.

Iata cam ce raspunsuri dau oameni alesi la intamplare pe strada. Am auzit, dar nu pot sa spun nimic despre el, nu stiu de unde sa-l iau. O fata: Nu, nu stiu nimic despre el. Apare la televizor? Alta: Oedip - va referiti la personajul grec? Da, pai este cunoscut atat la orele de limba latina, la istorie si este un personaj foarte marcant al istoriei.

Din pacate, sa-mi fie rusine, nu stiu cum a ajuns cunoscut. Un istet: Edip? Nu stiu. Intervievatorul: se spune ca este un complex. Da si nu, depinde... Apare la nu stiu ce fel de emisiune, chiar nu stiu mai multe. Odip? Cand e, la ce ora, cum e, la Pro TV? Ce stiri sunt?

Intervine o alta printesa a mintii: Nu stiu foarte multe, nu pot sa spun si nu vreau sa spun pentru ca nu stiu multe, ma grabesc si poate as vrea sa spun mai multe si n-am timp.

Unul din varfurile acestui vox populi vine de la o doamna: Odip? Nu prea ma uit la Teo! Nu stiti cu cine s-a combinat? a intrebat reporterul. Si raspunsul a venit nemilos ca o factura de telefon: Am auzit ca (pardon!) cu un post turcesc, dar nu stiu cum se numeste!

Vazand ca celebritatea bietului Oedip e la aceeasi cota cu Titanicul, a fost nevoie de o improspatare a abordarii. Lovitura finala a sunat asa: Ati auzit cu cine s-a combinat Oedip? S-a combinat cu mama lui.

Aoleo, vai de mine, hai ca m-ai innebunit, replica o doamna cu vocea usor ragusita, ca a Mirabelei Dauer alaturi de regretatul Dan Spataru.

O pustoaica se zbarleste putin cand aude cu cine s-a combinat Odip: Iti bati joc de mine? Mi se pare ciudat, nu stiu, chiar e ciudat, sincer, cum sa se combine cu mama lui... ma rog, unii o iau razna, altii raman cu picioarele pe pamant. Probabil a avut probleme in copilarie, chiar nu stiu despre cine vorbesc - rade.

Si, la final, o voce foarte blonda pune chestia in ordine: Da, e un incest, acum imi dau seama, e o greseala.

Ceva, dincolo de toate aceste raspunsuri, e mai grav decat pare la prima impresie. In primul rand, acest gen de ignoranta e un fapt oarecare, majoritar. Apoi, doar jumatate dintre cei abordati au vrut sa raspunda, chiar fara sa stie despre ce intrebare este vorba. A apus varsta de aur a prostiilor declarate generos pe strada.

Lumea si-a luat seama si nu mai bate campii dezinteresat despre ceea ce nu stie. Doar injura si ucid spontan - cum vad acum la TV ca s-a intamplat la Montreal. Prostia, ca si ura, se pastreaza in suflet. Odip asta e doar un pretext pentru a vorbi despre racirea lumii oarbe. Si, la urma urmei, e bine ca omenirea nu mai stie cine a fost Oedip. Gata, fratilor, am mai scapat de un complex.

Le-as mai intreba pe fete daca stiu cine a fost Electra, dar vine tare din urma o lunga pauza mentala si publicitara. Ala de s-a combinat cu ma-sa, ala de umbla cu ochii scosi, il stii. Ba, ala de l-a omorat el inainte sa se insoare cu ma-sa, era ta-su, ba!