Toti romanii vor fi obligati sa isi faca analizele gratuit. Anuntul a fost facut de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care a anuntat ca, in urma acestei decizii, salariile medicilor de familie se vor dubla.

Programul de reformare a medicinei de familie urmeaza a fi lansat in noiembrie si prevede ca, pana la sfarsitul anului, sa fie evaluata starea de sanatate a tuturor cetatenilor Romaniei, cu fonduri alocate de la minister.

Examinarea va fi gratuita, dar obligatorie. Cei care nu isi vor face analizele gratuit, vor plati ulterior. "Responsabilitatea este atat a cetateanului, cat si a medicului“, a declarat ministrul Nicolaescu, intr-o conferinta de presa sustinuta, vineri, la Brasov.

El si-a exprimat speranta ca, prin aceasta metoda, vor fi depistati la timp bolnavii cronici, urmand ca acestia sa fie inclusi in programe speciale de tratament.

Nicolaescu a explicat si modul in care este finantat acest program. "Sursa financiara o avem din taxa pe viciu, din care se va aloca anul viitor intre 200 si 300 milioane de euro, din totalul de 400 milioane de euro pe care estimam ca il vom colecta“, a spus ministrul Sanatatii.