Andrei Codrescu si-a lansat ieri "Wakefield", un roman despre pactul cu diavolul.

El este unul dintre candidatii la Premiul Ovidius ai "Festivalului de Literatura" de la Neptun.

Scriitorul Andrei Codrescu si-a lansat ieri, la Constanta, ultimul roman, "Wakefield", in traducerea Ioanei Avadani, la Salonul de carte "Ovidius" in cadrul Festivalului "Zile si nopti de literatura", organizat de Uniunea Scriitorilor din Romania, in perioada 15-19 septembrie.

Cu "Wakefield", Andrei Codrescu arata inca o data, dupa Goethe, Mark Twain, Bulgakov sau Charles Gounod, in opera, ca diavolul ramane unul dintre cele mai irezistibile caractere.

La fel de sarmant ca Maestrul Margaretei, dar ceva mai "uman" si mai blazat, diavolul lui Codrescu ii ofera autorului scuza unui tur al umanitatii, cu toate obsesiile ei de secol XXI. "Wakefield" a fost primit cu uimire si zapacire in America, asa cum sunt primite toate textele mele.

E un fel de hibrid, o corcitura de eseu si roman si digresiuni poetice de tot felul. Cartea e un pic mai complicata si criticii mai seriosi nu s-au pronuntat inca", a declarat scriitorul la lansare.

Realismul "lumii de dincolo"

Cu cinism si foarte mult umor, autorul descopera, prin protagonistul romanului sau, Wakefield, o lume tot mai absurda, dominata de consumism, prejudecati, globalizare si tehnologie.

Pe nepusa masa, Diavolul ii face "o vizita de lucru" lui Wakefield, care duce o viata molcoma si deloc palpitanta in New Orleans, printre cartile sale.

Daca viata "pamanteanului" e cat de cat asezata, Necuratul este in plina criza existentiala: nu are putere asupra microundelor si celularelor, concurenta de pe lumea cealalta il epuizeaza, iar printre oameni domneste confuzia si nu mai exista limite clare intre bine si rau.

"Una dintre discutiile din carte e ce sa facem cu oamenii, ca Divolului ii plac oamenii, iar conflictele lui de dincolo sunt aceleasi pe care le are Wakefield pe pamant. Lumea cealalta devine una simultana si perfect realista", a spus autorul despre personajele sale.

Codrescu, "imigrant profesionist"

"Imigrant profesionist", cum s-a autointitulat Andrei Codrescu intr-o conferinta sustinuta ieri - "Miracol si catastrofa" - scriitorul a marturisit in unul dintre colocviile festivalului ca s-a simtit toata viata intr-o "marginalitate cvasiperfecta": ca evreu din Sibiu, ca sibian in provincie, ca roman la periferia lagarului socialist si ca scriitor la periferia culturii americane.

"Singura marginalitate perfecta ar fi fost sa fiu bufnita", a incheiat cu umor scriitorul. Poet, romancier si eseist, Andrei Codrescu s-a nascut in 1946, la Sibiu.

La doar 20 de ani, a emigrat in Statele Unite si nu a revenit in tara decat la caderea comunismului, cand a facut cateva reportaje pentru canalul de televiziune american ABC.

Comentariile sale, difuzate periodic de National Public Radio, l-au transformat intr-una dintre cele mai apreciate voci ale radioului american.

Integral in EvZ