Presedintele UDMR Marko Bela a declarat, sambata, ca UDMR "este de acord cu infiintarea ANI" si a tradus solicitarea oficialilor europeni prin aceea ca UE sustine ca o astfel de institutie trebuie construita ca sa contribuie la combaterea luptei impotriva coruptiei, nu "sa se creeze niste structuri netransparente".

In realitate, Uniunea nu este de acord ca aceasta institutie sa aiba atributiile deja existente ale Politiei, Parchetului sau ale instantelor, ci sa fie o veriga, "care in acest moment lipseste", intre demnitari, functionari publici, declaratiile lor de avere sau de interese si sistemul existent al Justitiei.

"Aceasta institutie trebuie conceputa astfel si sunt convins ca se va ajunge la o astfel de institutie, pe de o parte in urma modificarilor pe care le-am adus cand am dezbatut proiectul in Guvern si, pe de alta parte, care au fost depuse la Parlament", spera Marko Bela.

Uniunea nu poate accepta o idee potrivit careia toata lumea din aceasta tara este hot sau corupt: "Nu putem accepta aceasta idee. Pe fond, aceasta institutie nu s-ar referi doar la cateva sute de politicieni, ci si la cateva sute de mii de functionari publici si, luand in considerare si familiile acestora, atunci vom ajunge la cateva milioane de cetateni.

Deci s-ar controla aproape intreaga societate. Suntem de acord cu un control, daca exista semnale, semne, dovezi ca cineva este corupt sau hot, dar nu putem accepta, pana la proba contrara, ca suntem vinovati cu totii. Nu, cu totii suntem nevinovati pana la proba contrara", zice Marko.