Peste 97 la suta dintre cetatenii din regiunea separatista Transnistria au votat in favoarea independentei, relateaza agentia Reuters, citind primele rezultate oficiale prezentate de autoritatile de la Tiraspol. Duminica, in Transnistria a fost organizat un referendum privind separarea acestei regiuni de Republica Moldova.

Referendumul din Transnistria a propus celor circa 400 de mii de alegatori sa raspunda la doua intrebari: "Sustineti cursul spre independenta al Transnistriei, urmata de unirea liber consimtita a acesteia cu Federatia Rusa?" si "Considerati acceptabila renuntarea la independenta Transnistriei, urmata de intrarea in componenta Republicii Moldova?".

Uniunea Europeana, Consiliul Europei, OSCE au declarat explicit ca nu recunosc acest referendum. Interesul lor este clar: atita timp cit granita Uniunii Europene - odata cu aderarea Romaniei la UE - se va muta pe Prut, in regiune este obligatorie stabilitatea.

In plus, chiar daca nu au avut reactii recente, SUA au spus foarte clar, la sfarsitul lunii iulie, prin intermediul presedintelui Bush: "Sustinem integritatea teritoriala a Moldovei".

Si Bucurestiul, prin vocea Ministerului Afacerilor Externe, a declarat ca referendumul asupra independentei Transnistriei reprezinta o diversiune, adaugand ca acest demers e un atac fatis la adresa eforturilor comunitatii internationale de a gasi o solutie politica la o criza care dureaza de prea mult timp.

Republica Moldova, sustinuta de Occident, acuza Moscova ca ar fi acordat sprijin Transnistriei, regiune pe care o descrie drept un paradis al contrabandei.