Fostul premier Adrian Nastase a fost chemat, luni, la Departamentul National Anticoruptie, pentru a afla de la procurori materialul de urmarire penala in dosarul Zambaccian. In fata sediului DNA, Nastase le-a declarat jurnalistilor ca rezultatul in cazul Zambaccian este previzibil. "Daniel Morar stia de la bun inceput ce continea acest dosar. Nu imi fac iluzii ca lucrurile vor merge mai bine.

Trimiterea in judecata este rezultatul unui joc absurd" - a precizat Nastase. El a adaugat ca este atacat pentru ca "este un adversar puternic al Puterii".

In acelasi timp, Nastase s-a declarat dezamagit de ceea ce a numit "o vanatoare de vrajitoare" la adresa sa.

In acelasi timp, Nastase l-a criticat pe Miron Mitrea pentru declaratiile pe care acesta le-a facut in calitate de martor in acest caz. "Sunt declaratii, unele ale unor colegi de partid, care explicau cum au gandit ei campania electorala. M-a impresionat modul sincer in care explica de exemplu Miron Mitrea felul in care a contribuit el la campania electorala", a adaugat Nastase.

"In legatura cu campania electorala sunt unele comentarii pe care, daca voia sa le faca intr-o discutie cu mine, ar fi trebuit sa le faca. Probabil ca a inceput sa faca politica mai mult cu procurorii de la DNA decat cu colegii, dar asta e o alta chestiune", a spus Nastase despre declaratia lui Mitrea.

Fostul premier sustine ca in depozitia data de Mitrea in dosarul Zambaccian, acesta arata ca Sergiu Sechelariu si Irina Jianu au fost numiti la propunerea sa, fapt care exclude vreo legatura intre cei doi si premier, acestia aflandu-se "in ograda lui Mitrea".

In dosarul construirii imobilului din Zambaccian, Adrian Nastase este invinuit pentru luare de mita, iar sotia sa, Dana Nastase, pentru complicitate la luare de mita.

Nastase ar fi primit de la fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Jianu, termopane, parchet si mobilier in valoare de aproximativ 400.000 euro, pentru a o mentine in functie.

O parte din bunurile enumerate in dosarul Zambaccian au fost oferite prin intermediul firmei Vertcon Bacau, ai carei asociati au fost Irina Jianu si Sergiu Sechelariu - fost secretar de stat in ministerul transporturilor, condus atunci de Miron Mitrea.

In acelasi dosar i s-a prezentat deja materialul probator si lui Ioan Paun, fost consul general al Romaniei in China si consilier economic la reprezentanta Romaniei din Shanghai.

Paun este invinuit pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea, in fata autoritatilor vamale, a unor documente falsificate.

Prin intermediul lui Paun, Nastase ar fi primit mobila chinezeasca in valoare de peste 100.000 de euro.

Intr-un alt dosar, fostul premier mai este acuzat de faptul ca, in calitate de presedinte al unui partid, ar fi primit foloase necuvenite estimate la peste 26 de miliarde de lei, reprezentand contravaloarea unor materiale electorale folosite in timpul campaniei electorale din 2004.

Nastase ar fi primit aceste bunuri de la reprezentantii legali ai firmelor Eurografica SRL Bucuresti si ai Vertcom Bacau. Firma Vertcon apare si in dosarul Zambaccian.