Emisiunea de obligatiuni in valoare de 525 milioane lei, lansata de Banca Mondiala la data de 28 august 2006, a fost suprascrisa cu 21% si plasata in proportie de 77% in randul investitorilor autohtoni, restul de 23% revenind investitorilor straini, au anuntat luni reprezentantii Bancii Modiale si ai institutiilor intermediare emisiunii.

Aproximativ 55% din obligatiuni au fost cumparate de corporatii, 35% de banci si 10% de catre companii de asigurari, fonduri de pensii si societati de administrare a investitiilor.

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), divizie a Bancii Mondiale, a lansat pe piata romaneasca, in perioada 30 august -12 septembrie 2006, o emisiune de obligatiuni denominate in moneda nationala, in valoare de 525 de milioane lei, care a fost intermediata de ABN Amro Bank si societatea de brokeraj Intercapital Invest.

Obligatiunile BIRD au scadenta in 2009, o rata a cuponului de 6.5% platita semi-anual si au fost emise la par (pretul de emisiune este egal cu valoarea nominala individuala). Perioada de subscriere a inceput in 30 august si s-a incheiat pe 12 sep 2006. ABN AMRO Bank Romania a actionat in calitate de consultant financiar, grup de distributie si agent de plata. Vanzarea obligatiunilor a fost intermediata de Intercapital Invest.

Potrivit comunicatului de presa, persoanele fizice au cumparat procentual mai putin de 1% din totalul emisiunii, dar ordinele de subcriere ale acestora au reprezentat jumatate in total ordinelor plasate in piata.

“Suntem incantati sa vedem ca aceasta emisiune s-a bucurat de un spectru diversificat de investitori.

Multi investirori individuali si corporatii - romani si straini - au luat in calcul posibilitatea si oportunitatea de a investi in obligatiuni cu un rating AAA in vederea finantarii activitatilor de dezvoltate ale Bancii Mondiale“, a declarat Doris Herrera-Pol, Director Piete de Capital in cadrul Bancii Mondiale.

Banca Mondiala este o organizatie internationala creata in anul 1945 avand in prezent 184 de tari membre, inclusiv Romania. Banca Mondiala are cel mai ridicat rating, "AAA" de la agentia Standard & Poor's si "Aaa" de la Moody’s Investors Service. Obiectivul principal al Bancii Mondiale este reducerea saraciei prin promovarea unei dezvoltari economice sustenabile.

ABN AMRO Bank, consultantul financiar si agentul de plata al operatiunii, prezenta in Romania din anul 1995 este subsidiara ABN AMRO NV, care la sfarsitul primului semestru al anului curent a subscris active in valoare totala de peste 986 de miliarde de euro.

Intercapital Invest, societatea care intermediaza operatiunea, este o companie care ofera servicii de investitii financiare, autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sa furnizeze servicii specializate pe piata de capital.