Producatorul suedez de camioane Scania a respins luni oferta de preluare sub forma de numerar si actiuni in valoare de 9,6 miliarde de euro lansata de grupul industrial german MAN, potrivit Reuters. Compania germana ar fi platit suedezilor 38,35 euro si 0,151 actiuni MAN pentru fiecare actiune Scania.

La o reuniune a conducerii companiei, care a avut loc duminica, oficialii au decis in unanimitate sa nu accepte oferta. Actionarul majoritar, holdingul Investor, care detine 10,8% din capitalul companiei si 19,3% din drepturile de vot, a respins de asemenea oferta MAN, argumentand ca „pretul propus nu reflecta adevarata valoare si potentialul companiei”.

Potrivit analistilor, compania MAN va fi fortata sa isi majoreze oferta daca vrea sa atinga tinta de 90% din actiuni.

„Aspectul decisiv este ca actionarul majoritar, Holdingul Investor, a declinat oferta” a declarat Heino Ruland analist de piata la agentia germana de brokeraj Steubing.

Incheierea tranzactiei dintre cele doua companii ar fi propulsat grupul nou format pe prima pozitie in sectorul de profil, cu o cota de piata de 28%, devansand companiile Volvo si DaimlerChrysler, actualii lideri, care controleaza 25%, respectiv 20% din piata internationala.