Europa a devansat Asia in ceea ce priveste volumul de investitii straine directe se arata intr-un studiu realizat de IBM, citat de MSNBC. Potrivit studiului multinationalele pun un pret mai mare pe apropierea fata de client si furnizori decat pe avantajele oferite de mana de lucru ieftina din Asia.

Potrivit studiului Europa a atras in 2005 aproximativ 39% din totalul investitiilor straine in timp ce regiunea Asia-Pacific a absorbit doar 31%. In anul 2004 cele doua regiuni s-au aflat pe picior de egalitatre fiecare atragand 35% din totalul investitiilor realizate la nivel mondial.

Statele Unite s-au plasat pe locul trei in topul regiunilor, reusind sa atraga 18% din totalul de bani investiti dupa ce in urma cu un an se situau tot pe pozitia a treia insa cu un procentaj mai mic, repectiv 16%.

America Latina a inregistrat performante mai slabe in 2005 cu un total de 6%, procent mai mic fata de 2004 cand sumele atrase au reprezentat 8% din valoarea investitiilor realizate la nivel mondial. Situatia Africii a ramas neschimbata fata de 2004 cu investitii straine directe de doar 2%.

In cazul Europei, tarile cele mai cautate de investitori au fost Anglia si Franta cu 700 respectiv 660 de proiecte.