Valoarea tranzactionata astazi la Bursa de Valori Bucuresti a revenit la niveluri cu care ne-a obisnuit in ultima perioada, dupa ce vineri aceasta valoare a trecut de pragul de 45 milioane lei, in principal datorita unor tranzactii record cu actiunile BRD.

Luni tranzactiile “comune” au totalizat 25,5 milioane lei pe titlurile listate la BVB si Rasdaq, dar a surprins din nou o tranzactie speciala desfasurata pe piata Rasdaq, cu titlurile Marub SA Brasov (MARU), 97% din capitalul social al acestui emitent fiind transferat luni la pretul de 15 lei/actiune. Tranzactia a contat cu 19,5 milioane lei la valoarea zilnica a tranzactiilor.

Indicii BVB au evoluat diferit, cu o apreciere de 0,83% in cazul indicelui BET-FI, indicele actiunilor societatilor de investitii financiare, care a inchis ziua la 46.029, insa cu o revenire a valorii pentru indicii BET si BET-C, puternic influentati de scaderea de 7,18% inregistrata de actiunile BRD in sedinta de luni.

Primul a scazut cu 1,15%, pana la nivelul de 7.715 pc, iar BET-C a scazut cu 1,31%, cu un nivel de inchidere de 4.648 pc.

Cele mai mari tranzactii s-au realizat azi din nou cu actiunile BRD, insa cu un pret in corectie de peste 7%, dupa aprecierea de vineri de 11,5%. Volumul s-a situat la aproximativ o treime din cel tranzactionat vineri, insa si in aceste conditii el a fost unul important, de aproximativ 250.000 actiuni, cu o valoare cumulata de 4,5 milioane lei.

Pretul de inchidere al zilei a fost de 18,1 lei/actiune, dupa ce titlul a scazut pe tot parcursul zilei, de la valoarea de deschidere de 18,5 lei. Din gruul societatilor de investitii financiare, SIF5 Oltenia a fost din nou cel mai tranzactionat titlu, volumul de 1,5 milioane actiuni contand cu 4 milioane lei la valoarea tranzactiilor de pe bursa.

Pretul de inchidere s-a apreciat cu 1,12%, insa si in acest caz cotatia s-a depreciat usor pe tot parcursul sedintei.

Actiunea s-a tranzactionat intre 2,71 si 2,75 lei/actiune. Celelalte societati de investitii financiare au cunoscut aprecieri de pret, pana la nivelurile de 2,28 lei pentru SIF1 (+0,88% pe date zilnice), 2,16 lei pentru SIF2 (+0,93%), 1,47 lei in cazul SIF4 (+0,68%), iar la SIF3 pretul de inchidere a ajuns la 2,16 lei/actiune, adica o apreciere zilnica de 0,47%.

Actiunile SNP au deschis ziua de tranzactionare in apreciere, la pretul de 0,54 lei/actiune, insa odata cu relaxarea cotatiilor pentru celelalte actiuni lichide de pe piata si aici presiunea vanzatorilor s-a facut resimtita, ca urmare pretul de inchidere a fost constant fata de cel de vineri, adica 0,535 lei/actiune. S-au tranzactionat 5,3 milioane actiuni in valoare de 2,8 milioane lei.

Banca Transilvania a fost oprita de la tranzactionare pentru incarcarea actiunilor din ultima majorare de capital social. Actiunile Broker Cluj-Napoca (BRK) au reusit o apreciere de 0,79% la nivelul pretului de inchidere, pana la 1,27 lei, insa cu o lichiditate in scadere a tranzactiilor. RRC a ajuns la nivelul de 0,0843 lei, si acesta superior celui de vineri, cu 2,06%.

Siviu TURC

Departamentul Tranzactionare SSIF BROKER SA