Pentru prima data in Romania si in lume, Ziua Internationala a Pacii este sarbatorita printr-un festival al sporturilor. Organizat sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei si al Organizatiei Natiunilor Unite, “Pace prin Sport” se va desfasura in zilele de 23 si 24 septembrie la Stadionul Lia Manoliu, intrarea dinspre strada Maior Coravu.

Pace prin Sport este dedicat tuturor persoanelor - copii, parinti, bunici, femei, barbati - care se bucura de viata si care vor sa contribuie la o pace durabila. Castigand in sport, participantii vor fi premiati pentru pace.

Tot ce trebuie sa faca este sa participe la oricare dintre concursurile organizate in cele doua zile: vaslit, badminton, hochei pe iarba, radioamatorism, oina, patinaj artistic pe role, bridge, koftball, ciclism, atletism etc. Sambata, 23 septembrie, la ora 13:30, va avea loc un moment festiv la care a fost invitat intregul corp diplomatic al misiunilor acreditate la Bucuresti.

Diplomatii, oficialitatile romane, campionii nationali si olimpici, dar si ceilalti participanti, vor fi invitati la un „Vot pentru Pace / Vot pentru Sport”. Votul inseamna lasarea amprentei mainii stangi pe display-uri special amenajate care vor fi donate apoi Muzeului Sportului din Bucuresti. Tot sambata, tineri artisti isi vor exprima propria viziune asupra pacii prin grafitti.

Duminica, organizatorii va invita la o defilare a cailor campioni ai Jandarmeriei Romane, la o demonstratie cu caini campioni, la un concert de fanfara, dar si la noi competitii. Mai mult, in perioada 21-24 septembrie, vor fi organizate sub egida “Pace prin Sport” urmatoarele evenimente: etapa Campionatului National de Fotbal Juniori A si B si Jocurile Nationale Special Olympics.

“Sportul ne invata pe toti, dar mai ales pe tineri, cum sa apreciem valori esentiale precum respectul fata de adversar, fata de regulile unui joc, fata de decizia unui arbitru.

Ne invata ca victoria nu este neaparat trofeul obtinut, ci munca asidua din spatele acestuia; ne invata ca suntem mai puternici daca suntem sprijiniti de colegii de echipa si daca vaslim in aceeasi directie; poate preveni conflicte prin simplul fapt ca promoveaza valori esentiale, dar universale si principii care contribuie la dezvoltare”, a declarat doamna Soknan Han Jung, Ambasador ONU in Romania.

La randul sau, Razvan Crisan, director executiv al ONG-ului ORICUM (co-organizator), a declarat: “Intr-o lume marcata de conflicte, nu putem ramane indiferenti. Chiar daca pacea nu este un lucru pe care sa il observi cu usurinta, absenta ei se simte imediat. Vrem sa atragem atentia asupra importantei pacii. Vrem sa aratam ca poti fi competitiv fara sa fii violent”.

Pace prin Sport este organizat de Centrul de Informare ONU pentru Romania si organizatia ORICUM, impreuna cu Administratia Prezidentiala, Primaria Municipiului Bucuresti, Jandarmeria Romana, British Council, Agentia Nationala pentru Sport, Comitetul Sportiv Olimpic Roman. La el vor fi prezente 25 de federatii si organizatii sportive. Partener oficial al evenimentului: Gatorade. Sponsor: Oltchim.

Parteneri media: Radio 21 si Gazeta Sporturilor, alaturi de Sapte Seri, TimeOut Bucuresti, Hotnews.ro, Feeder.ro si Metropotam.