Portalul cultural LiterNet anunta aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet: 205. Liviu Antonesei: Semnele timpului (opinii, dialoguri).

Semnele timpului sau postdatarea unui debut

Scrisa mult inainte de aparitie, aparuta in 1986, cartea sufera transformari minore, editia dupa 20 de ani fiind, practic, o reeditare.

Vazuta in perspectiva celor 20 de ani cartea nu este doar un inceput reusit ci, printr-o inversare a axei timpului, debutul confirma chiar calatoria scriitorului pana azi.

O calatorie rituala prin starile creatiei, divulgata minunat de impudic dar si temerar de curajos.

Caci este un curaj sa dezvalui acele pagini secrete in care lasi gandurile in forma lor originala, in care conversia in cuvinte nu este intotdeauna completa, propozitii din care lipseste pe alocuri liantul, distribuind cititorului un rol pe care, in general, literatura nu il admite, dar Liviu Antonesei spune (referindu-se la poezie, dar perfect coerent in contextul intregului volum): 'Se poate,

deci, pretinde si cititorului un cuatum de harnicie'. L.A. invita cititorul la harnicie, dar nu una funciara, ci o harnicie a lumii ideilor pe care nu o defineste, lasand fiecaruia dintre noi libertatea sa o gaseasca.

Semnele timpului sunt urmele reale ale unei calatorii spre starile de creatie, o calatorie care nu se incheie odata cu atingerea ideilor.

ci continua prin destainuirea secretului aflat, prin crearea acelei legaturi atat de greu de stabilit intre cel care scrie si cel care citeste, intre scriitor si cititor, un cititor care, pas de pas, de-a lungul celor 20 de ani a fost fascinat de poarta lumilor ascunse pe care Liviu Antonesei, complet indiferent la pedepsele zeilor, a lasat-o deschisa prin cuvant.

O calatorie ferm condusa prin genuri diverse: ganduri personale care cu usurinta pot fi considerate eseuri minimaliste (Fragmente despre poezie si alte fragmente), eseuri dezvoltate cu eruditie, cu o cunoastere profunda, dar si intima, aproape familiara, a maestrilor gandirii (Jurnalul unui indragostit dezinteresat), nuvela care anunta impecabil viitorul prozator (Intamplari cu civili si

carturari). Si chiar atunci cind ma gindeam ca poezia nu este deloc reprezenta mi-am adus aminte de un fragment... de ce altceva decat de poezie, pentru ca poet nu e cel care se anunta ci cel care este:

'Noaptea un alt timp, si numai al tau, eliberat de rumoarea tulbure a cotidianului, de zgura pasiunilor desarte si ruinatoare. Ziua iti poti apartine doar printr-un urias efort de abstragere, printr-o anevoioasa si imperfecta separare. Noaptea te intorci la tine insuti, te afli cu o uimire mereu proaspata, te bucuri de stralucirea fie si iluzorie si de suferinta propriului tau gand.'

Volumul este ilustrat de un tanar fotograf si grafician, Andrei Goaga, care transforma, exact in ritmul cartii, misterioasele entitati solide de la Costesti - numite aproape initiatic trovanti - in borne reale ale timpului, pe care ne amagim ca il cunoastem.

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa http://editura.liternet.ro.