ANRGN a tras marti un semnal de alarma pe piata gazelor naturale. Autoritatea a anuntat ca a primit reclamatii din partea distribuitorilor de gaze naturale ca producatorii interni, in special OMV Petrom, impun preturi de valorificare a productiei interne cu circa 15 - 25 dolari la mia de metri cubi peste nivelul anuntat de ANRGN, respectiv 115 dolari la mia de metri cubi.

Presedintele Autoritatii, Stefan Cosmeanu, a declarat pentru HotNews.ro ca daca OMV Petrom va continua sa nu respecte cuantumurile fixate, este posibil ca la 1 ianuarie 2007, preturile la gaze naturale catre consumatori sa se majoreze cu pana la 20%.

Saptamana trecuta, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale a venit cu vesti bune, anuntand ca preturile la gazele naturale nu se vor modifica pana la sfarsitul anului. Marti insa, autoritatea a anuntat ca, la inceputul anului viitor, am putea asista la o majorare semnificativa si nejustificata a preturilor finale reglementate.

“Preturile impuse de OMV Petrom vor determina, la inceputul anului viitor, o majorare semnificativa a preturilor finale reglementate, situatie pe care ANRGN o considera nejustificata si inacceptabila, avand in vedere efectele negative asupra consumatorilor”, se arata intr-un comunicat de presa al ANRGN.

Distribuitorii acuza OMV Petrom ca practica preturi peste reglementarile ANRGN

Potrivit prevederilor legale in vigoare, ANRGN a calculat preturile finale reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii captivi, pentru anul 2006, pornind de la un pret mediu anual al productiei interne de circa 115 dolari la mia de metri cubi.

Autoritatea sustine ca nivelul mentionat satisface cerintele UE privind alinierea graduala a pretului intern la cel de import, fiind asigurata o majorare medie anuala cu 25 dolari la mia de metri cubi fata de pretul mediu ponderat realizat in anul 2005.

In acelasi timp, oficialii autoritatii de reglementare considera ca acest pret acopera costurile de productie si marja de profit a producatorilor si impiedica o crestere accentuata a pretului final la consumator.

Problema este ca principalii distribuitori din Romania, adica EON GAZ Romania (fostul Distrigaz Nord) si Distrigaz Sud reclama faptul ca producatorii interni, in special OMV Petrom, impun preturi de valorificare a productiei interne cu circa 15 - 25 dolari la mia de metri cubi peste nivelul hotarat de ANRGN.

Cei doi distribuitori asigura furnizarea gazelor naturale catre 97% din consumatorii captivi din Romania.

Mai mult, operatorii de distributie au anuntat ANRGN ca, in perioada august - septembrie 2006, OMV Petrom a sistat sau a limitat drastic livrarea gazelor naturale pentru distribuitorii care nu accepta pretul impus de OMV Petrom.

“Aceasta masura unilaterala va avea consecinte grave in perioada rece, fiind posibile perturbari majore in alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor”, se precizeaza in comunicatul autoritatii.

Stefan Cosmeanu: Romgazul respecta preturile, OMV Petrom nu

Lucrurile devin si mai grave daca luam in consideratie faptul ca peste 98% din productia interna de gaze naturale a Romaniei este controlata de catre doi mari jucatori: OMV Petrom si Romgaz.

Presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, a declarat pentru HotNews.ro ca, spre deosebire de OMV Petrom, Romgaz respecta reglementarile stabilite de ANRGN.

Pe de alta parte, spre deosebire de Romgaz care este producator roman suta la suta, la OMV Petrom statul mai detine doar 40,74% din actiunile Petrom, grupul austriac OMV fiind, din decembrie 2004, actionarul majoritar cu 51% din actiunile companiei.

Cosmeanu este constient de faptul ca autoritatea pe care o conduce nu are atribute de lege si se intreaba ce pazesc reprezentantii statului roman in cadrul Petrom.

“Nu noi avem reprezentanti in AGA si-n Consiliul de administratie al Petrom. Ce fac acei oameni acolo? Daca sunt minoritari mai au acestia vreo influenta in luarea deciziilor? Noi nu avem atribut de lege care sa controleze costurile la productia interna de gaze naturale. Daca aveam acest atribut actionam.

Autoritatea stabileste doar anumite cuantumuri”, a declarat pentru HotNews.ro, presedintele ANRGN.

Stefan Cosmeanu a mai atentionat ca in aceasta perioada se negociaza contracte pentru urmatoarele luni si ca nerespectarea de catre OMV Petrom a reglementarilor ANRGN ar putea, in cel mai rau caz, sa genereze la inceputul anului viitor majorari la pretul gazelor de pana 20%.

“Pentru 1 ianuarie 2007 suntem obligati sa anuntam cu minimum 15 zile inainte pretul final la consumatori, ori acum se negociaza contracte pentru urmatoarele luni. Eu nu acuz, dar trag un semnal de alarma.

Daca se respecta reglementarile, putem avea efecte zero, adica nu vor exista cresteri, dar daca se merge pe ceea ce simtim noi din partea OMV se poate ajunge si la cresteri de pana la 20%”, a precizat, pentru HotNews.ro, Stefan Cosmeanu.

Desi am solicitat un punct de vedere oficialilor OMV Petrom, pana la publicarea acestui articol nu am primit nici un raspuns.

Potrivit datelor ANRGN, anul trecut, din totalul consumului de 17,6 miliarde m3, productia interna de gaze naturale a reprezentat aproximativ 12,4 miliarde m3, iar diferenta a fost importata din Federatia Rusa. Toata cantitatea de gaze naturale, din productia interna si din import, a fost destinata pietei interne.

La sfarsitul anului 2005, numarul total de consumatori era de 2,41 milioane.