Salzburg, orasul lui Mozart, va gazdui de miercuri pana duminica o noua editie a Campionatelor Mondiale de Ciclism pe sosea, ultima mare provocare a sezonului pentru majoritatea ciclistilor. Se vor desfasura in total 6 probe: la masculin, feminin si ciclisti sub 23 ani (atat la contratimp individual, cat si in proba de sosea)....

Programul competitiei:

20.09 Contratimp - feminin (26 km)

20.09 Contratimp - masculin sub 23 ani (40 km)

21.09 Contratimp - masculin (51 km)

23.09 Cursa de sosea - masculin sub 23 ani (176 km)

23.09 Cursa de sosea - feminin (132 km)

24.09 Cursa de sosea - masculin (265 km)

Particularitatea Campionatelor Mondiale consta in faptul ca ciclistii nu mai concureaza pentru echipele din care fac parte, ci reprezinta tara de provenienta. Numarul de reprezentanti din fiecare tara a fost ales in functie de rezultatele din competitiile anterioare.

In cursa de sosea (265 km, in jurul orasului Salzburg), marile favorite sunt echipele Italiei, Frantei si Spaniei. Paolo Bettini este liderul italienilor, insa antrenorul italian Franco Ballerini se teme cel mai mult de spaniolul Alejandro Valverde.

"Spania fara Oscar Freire si Igor Astarloa nu este atat de puternica, insa Valverde este un ciclist extraordinar si sunt sigur ca intreaga echipa a Spaniei va munci din greu pentru el" - a declarat Ballerini.

Tot antrenorul italian considera ca traseul pe care se va concura la Salzburg (un circuit de 22.5 km care va fi parcurs de 12 ori) ar putea sa favorizeze o victorie a lui Alexander Vinokourov (proaspat castigator in La Vuelta), a germanului Stefan Schumacher sau a campionului mondial in exercitiu, belgianul Tom Boonen.

Dupa ce a castigat in premiera o mare cursa pe etape, Turul Spaniei, cazacul Vinokourov va participa cu siguranta la Mondiale in cursa de sosea de duminica, insa nu se stie daca va lua startul si la contratimpul de joi, datorita oboselii acumulate in cele 3 saptamani de La Vuelta. In 2004, Vinokourov a terminat al treilea in contratimpul Campionatelor Mondiale.

"Spania si Franta vor controla cursa si va trebui sa astept pana pe ultima parte pentru a avea o sansa la victorie" - a declarat Vinokourov referitor la cursa pe sosea de duminica.

De asemenea, cazacul s-a declarat nemultumit de diferenta mare de numar de ciclisti dintre primele tari, care vor alinia la start cate 9 sportivi, si celelalte natiuni, care trebuie sa se multumeasca cu cel mult 3 competitori.

La contratimp, proba ce se va desfasura joi pe distanta de 51 km, australianul Michael Rogers a castigat ultimele 3 editii ale Mondialelor si se anunta si acum unul dintre favoriti, alaturi de germanul Andreas Kloden. Situatia este asemanatoare si in competitia similara feminina, unde elvetianca Karin Thurig a invins la ultimele 2 editii.