Ioana Lupea apreciaza ca premierul Ferenc Gyurcsany ar putea sa castige politic de pe urma recunoasterii minciunii si a violentelor din capitala Ungariei.

Ce e in stare sa faca un politician pentru a cuceri victoria in alegeri? Sa-si seduca alegatorii cu promisiuni mieroase, sa-si recunoasca cu cinism minciuna si sa manipuleze efectele acesteia in favoarea sa.

Criza din Ungaria ultimelor 24 de ore, neasteptata pentru o tara model de stabilitate in Europa central-rasariteana dupa caderea comunismului, a fost provocata de un politician pentru care scopul, obtinerea si pastrarea puterii scuza mijloacele.

Si, paradoxal, pe termen scurt, premierul Ferenc Gyurcsany, autorul acestor manevre electorale, ar putea sa castige, chiar daca opozitia si strada ii cer sa se retraga din fruntea guvernului.

"Scurgerea" catre presa a discursului sau de la intrunirea partidului socialist (MSZP), in care a recunoscut ca a mintit electoratul, nu a fost intamplatoare. Jurnalistii si comentatorii politici s-au mirat ca premierul nu a solicitat o ancheta pentru a depista cine a tradat, banuindu-l chiar pe el.

Prin recunoasterea minciunii privind posibilitatile financiare ale Ungariei, MSZP dezamorseaza acuzatiile principalului partid de opozitie FIDESZ referitoare la neindeplinirea promisiunilor electorale de crestere a salariilor si ajutoarelor sociale.

Discursul sugereaza si hotararea lui Gyurcsany de a face reforma, cu orice pret: "Ori reforma, ori falimentul", le spune colegilor socialisti. Chiar in aceasta cheie a fost interpretat de un analist economic de la Budapesta, ieri, dupa violentele de luni noapte.

Un politician onest si hotarat, au gandit, probabil, si cei 47% dintre maghiarii care au raspuns operatorilor Szonda-Ipsos ca Gyurcsany nu trebuie sa-si dea demisia.

MSZP conteaza si pe faptul ca imaginile cu televiziunea in flacari si cu cladirea parlamentului sub asediu vor subordona in ochii electoratului minciuna din alegeri.

Si daca acestea sunt puse pe seama FIDESZ, sustinator al politicii in strada, asa cum a insinuat premierul maghiar ieri, este de asteptat ca, inspaimantata, populatia sa intoarca votul de la locale de peste doua saptamani de la Orban Viktor spre socialisti.

Ferenc Gyurcsany ar putea argumenta peste ani ca a facut-o pentru reforma, pentru a preveni o victorie a partidului de dreapta condus de fostul premier Orban Viktor, mai apropiat ca viziune politica de euroscepticii frati polonezi Kaczynski, in ultima instanta pentru binele Ungariei.

A lovit insa in democratie, care, asa cum spunea presedintele Ungariei Ferencz Madl ieri, nu inseamna numai constitutionalitate, ci si moralitate si a pus in pericol viitorul acesteia pe termen lung.

Asa cum arata acelasi sondaj Szonda-Ipsos, peste 70% dintre maghiari cred ca toate guvernele de dupa caderea comunismului au mintit. O elita politica receptata ca mincinoasa, corupta, incompetenta poate cristaliza un curent anti-sistem, de extrema dreapta.

Si daca la trecutele alegeri ungurii au optat pentru socialistii proeuropeni, la urmatoarele s-ar putea orienta, asa cum au facut-o si polonezii, spre un partid ultranationalist, extremist, care sa arunce Ungaria de pe orbita stabilitatii si modernitatii pentru mult timp.