In conditiile actuale, Alianta nu are cum sa fie devansata de Opozitie. PSD poate sa stea si-n cap, cum vor muschii lui, promitand alegatorilor si luna de pe cer, ca tot nu poate surclasa cuplul PD-PNL, oricate "musculite" de politie politica ar deconspira CNSAS.

Dar pozitia de lider autoritar in sondaje nu este neaparat efectul unor marete realizari, ci mai degraba urmarea neputintei fostilor guvernanti de a tine pasul cu cerintele electoratului.

In lipsa de idei, Geoana si alti lideri au acceptat nepermis de mult razboiul intern din partid, calcand astfel pe urmele fostilor taranisti, risipiti intre timp peste tot, fiind la un pas de o implozie organizatorica.

Presupunand ca pesedistii s-ar fi inteles intre ei, evitand, printre altele, "mariaje" de tipul Ponta-Gusa, sondajul Insomar ar fi aratat poate astazi, ca pozitionare, o alta diferenta intre cele doua forte politice. PSD nu-si revine din cauza ca nu se poate decupla de la sistemul ticalosit.

Toti politicienii care se bat pentru sefie, noua cu vechea garda, si-au facut ucenicia in structurile comuniste. Cata vreme trag cu dintii de mentinerea baronismului, cautand sa ramana in labirintul minciunii si moralitatii indoielnice, Geoana, Nastase, Mitrea si cotoii din PSD vor sta mult pe banca Opozitiei.

Asadar, Alianta conduce in topul preferintelor alegatorilor (44 la suta din voturi) nu in special datorita increderii in conducatorii ei, ci mai degraba pentru repulsia electoratului fata de tratamentul batjocoritor oferit de PSD cat timp a detinut puterea. Pasii inainte facuti dupa 2005 sunt totusi departe de ceea ce incerca sa transmita prin sloganul "Sa traiti bine" Traian Basescu.

Nici macar "Sa traiti binisor" nu poate corespunde asteptarilor daca raportam situatia la nemultumirile profesorilor, medicilor, cercetatorilor sau ale tinerilor care vor sa emigreze. Oamenii au iesit in strada pentru ca le merge rau, nu bine. Este grav daca premierul Tariceanu ar crede ca protestele sunt un moft.

Dar si mai grav este daca PNL si PD continua sa se lupte intre ele in timp ce zeci de mii de oameni cer un minimum de trai decent pe strazile Capitalei. Nu are rost ca electoratul sa fie mintit. Nu foloseste nimanui, cu exceptia intereselor de grup, ca alegatorii sa fie manipulati prin directionarea atentiei spre tinte menite sa ascunda imperativele societatii.

La ora de fata, toti liderii Aliantei D.A. vorbesc de interesul national, dar ce fac concret pentru protejarea acestui deziderat, care conditioneaza intrarea in UE, nu pot proba.

Apoi, dosariada a devenit rapid subiect de rafuieli politice, chiar obiect de santaj, in timp ce amenintarea cu alegerile anticipate s-a transformat intr-un fel de "bau-bau" folosit in functie de cum bate vantul pe la liberali si pedisti. Prin Parlament, oficial senatorilor si deputatilor le este bine. Timpul trece, leafa merge, noi cu drag...

traim! Sunt vremuri linistite, unde sloganul basescian se regaseste, intr-adevar, in realitate. Este una dintre institutiile unde nu se pune problema zilei de maine. Nici ca nivel de trai, nici din punct de vedere al obligatiei de a raspunde comenzilor sociale. Guvernarea functioneaza dupa sistemul PNL - hais, iar PD - cea! Nu exista un consens nici macar in abordari la nivel de principii.

Deconspirarea a fost privita diferit, deciziile liberalilor aflati cu Musca pe caciula cu privire la sanctionarea politicienilor care au colaborat cu fosta Securitate avand o alta interpretare in tabara lui Emil Boc.

Daca abordarile ar fi coincis, asa cum se intampla in cazul modificarii Legii Ticu, negociata in interiorul Aliantei, cu siguranta ca alegatorii ar fi fost astazi poate mai multumiti. Oamenii privesc cu multa circumspectie aceste zbateri politice si mai ales promisiunile facute. Se stie ca cei care s-au ars o data cu focul a doua oara se apropie de el cu prudenta.