Guvernul a decis acordarea de ajutoare financiare in valoare totala de 634.910 lei noi (6,349 miliarde lei vechi) unui numar de 799 de familii si persoane singure din 33 de judete si din municipiul Bucuresti. Cuantumul ajutoarelor variaza intre 200 si 3.500 lei noi banii fiind alocati din bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Ajutoarele financiare se acorda in vederea tratarii unor probleme de sanatate sau pentru suportarea costurilor de intretinere. Majoritatea membrilor acestor familii au capacitate de munca redusa si nu au posibilitatea sa obtina venituri din alte activitati.

Anchetele sociale efectuate au aratat ca aceste persoane au venituri lunare foarte mici, care provin din pensii pentru limita de varsta, pensii de invaliditate, alocatii familiale sau ajutor social.

Alte 123 de persoane si familii singure vor primi ajutoare de urgenta in valoare totala de 158.950 lei noi (1,58 miliarde lei vechi), pentru refacerea locuintelor distruse de inundatii, intemperii, alunecari de teren si incendii.

Valoarea ajutoarele acordate este cuprinsa intre 400 si 10.000 lei noi. Banii se aloca din bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Locuintele acestor familii au fost afectate de inundatii, intemperii, alunecari de teren si incendii si sunt in prezent intr-o stare avansata de degradare. Un numar de 31 de familii vor folosi banii alocati pentru refacerea locuintelor distruse de incendii cauzate de instalatii electrice invechite, acumulari de gaze, scantei provenite din sobe sau traznet.

Celelalte familii vor beneficia de ajutoare de urgenta pentru repararea si consolidarea locuintelor deteriorate de ploi, furtuni, zapezi sau alunecari de teren.

Familiile care vor primi ajutoare de urgenta nu au posibilitatea de a-si reface locuintele din veniturile lunare.