In breasla istoricilor se coace un mic razboi, atitat de o declaratie recenta a lui Basescu. Mai multi istorici ii acuza pe membrii Comisiei Tismaneanu de concurenta neloiala.

Seful statului a afirmat intr-o emisiune televizata, acum zece zile, ca membrii Comisiei prezidentiale pentru condamnarea comunismului, condusa de Vladimir Tismaneanu, ar fi fotocopiat zeci de mii de documente din arhive in scop personal. Presedintele crede ca acestia vor folosi documentele nu doar pentru raportul comunismului, ci pentru a scrie alte carti. Legal, ei pot face asta, pentru ca nimic nu le-o interzice.

Mai multi istorici, care incearca de ani buni sa ajunga la anumite documente in Arhiva Nationala sau in arhiva CNSAS, sustin ca membrii Comisiei Tismaneanu se preteaza la concurenta neloiala. Acestia din urma ar avea acces nelimitat si rapid la toate documentele pe care le solicita, iar miile de fotocopii pe care le fac dupa documente sint platite din banii statului.

O copie la CNSAS costa 2.000 de lei vechi, ceea ce inseamna ca un cercetator al Comisiei Tismaneanu care a avut nevoie de 10.000 de copii - caci sint cazuri - a cheltuit 20 de milioane din bani publici pentru propria sa documentare.

Privilegiatii arhivelor, spun concurentii lor, vor publica mai repede si mai multe carti interesante. In plus, istoricii care ar vrea sa le verifice concluziile ar ajunge mai greu la documentele necesare. Copiile facute de membrii Comisiei Tismaneanu ramin la ei si nu intr-o arhiva publica, unde sa poata fi consultate gratuit.

Nemultumirea este cu atit mai mare cu cit membrii Comisiei Tismaneanu si specialistii din aparatul tehnic al comisiei au fost alesi pe baza de cunostinte si relatii, nu printr-un concurs. Primii lucreaza gratuit, aparatul tehnic este platit pe perioada documentarii.

„Si eu as fi profitat“

Istoricul Nicolae Videnie, unul dintre specialistii in istoria comunismului romanesc, se plinge ca a depus cereri la CNSAS pentru studierea unor dosare acum trei ani si inca n-a primit nici un document. „Eu nu le gasesc vreo vina celor din Comisia Tismaneanu. Ei profita de o situatie, de care as profita si eu.

Insa cred ca institutiile statului gresesc ca-i favorizeaza“, ne-a declarat Videnie.

„Esential este ca s-au deschis arhivele“

Stelian Tanase, membru al Comisiei Tismaneanu, recunoaste ca a avut mai mult acces la arhive acum, de cind cerceteaza istoria Romaniei sub communism, decit in ultimii zece ani. „Dar nu am avut acces in arhive la nivelul pe care ni l-am dorit si care era de asteptat.

De pilda, am cerut documente despre citi evrei si citi nemti au fost vinduti in timpul lui Ceausescu si n-am primit nimic“, sustine Tanase. El crede ca toata lumea ar trebui sa fie multumita de faptul ca macar acum se deschid arhivele, chiar daca numai pentru unii. „Are dreptate presedintele Basescu, vom publica multe carti pe baza documentarii facute acum. Si, pina la urma, asta conteaza cel mai mult“, a spus Stelian Tanase.

Cercetatorul a incercat in final sa potoleasca spiritele: „Comisia va propune sa fie modificata legea arhivelor, astfel incit sa se dea liber la toate documentele referitoare la perioada comunista“.

La rindul sau, Cristian Vasile, secretar al Comisiei Tismaneanu, crede ca „normal ar fi fost ca toata lumea sa fi avut acces la arhive inca din ’90. Dar Ion Iliescu si ai sai s-au opus, pentru ca aveau un trecut de ascuns. De la el mostenim aceasta situatie“.

Integral in Cotidianul