Doi ofiteri SRI au fost retinuti de DNA pentru luare si dare de mita, iar joi au fost prezentati catre procurorii anticoruptie, cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Conform DNA, generalul maior in rezerva Soare Ovidiu, fost sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica din cadrul SRI, a fost retinut pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, a unor infractiuni de fals, complicitate la delapidare, tentativa de instigare la inselaciune.

Pe de alta parte, colonelul in rezerva Dumitrache Gheorghe, fost subordonat al celuilalt inculpat la nivelul Sectiei de Informatii Prahova a SRI, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, dare de mita, incercare de a determina marturia mincinoasa, asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Din probele administrate de procurori a reiesit ca, in perioada 2000 - 2004, Soare a pretins si primit bani, bunuri si servicii in valoare de aproximativ 700 milioane ROL, de la mai multi subalterni, pentru a-i proteja si promova pe linie profesionala.

In ceea ce il priveste pe Dumitrache, probatoriul administrat a relevat ca in perioada 1995 - 2002, acesta si-a traficat functia pe langa reprezentanti ai unor institutii si societati comerciale din judetul Prahova, in schimbul primirii unor foloase in valoare de aproximativ 3 miliarde ROL, sub forma de bani, bunuri si servicii.

Avocatii partilor spun ca probele impotriva celor doi nu sunt suficiente.

Gheorghe Dumitrache a incercat sa faca trafic de influenta si pe langa fosta conducere a SRI Prahova, coloneii in rezerva Corneliu Paltanea si Dan Bucur, care au fost arestati in decembrie pentru legaturi cu mafia petrolului.

Si Gheorghe Dumitrache are legaturi cu lumea petrolistilor fiind cuscru cu liderul de sindicat, Liviu Luca. Fata lui Liviu Luca este casatorita cu baiatul lui Dumitrache.

Arestarea survine dupa ce Gheorghe Dumitrache a fost supravegheat cu mijloace specifice, el fiind implicat si in alt dosar, banuit fiind ca a incercat sa influenteze martorii.

Potrivit SRI, generalul Ovidiu Soare nu mai este angajatul acestei institutii fiind trecut in rezerva, dar nu au putut preciza data eliberari sale din functie, transmite Antena 3.

Fosta conducere a SRI Prahova, arestata in dosarul mafiei petrolului

Fostului sef al Sectiei SRI Prahova, Corneliu Paltanea, si adjunctului Daniel Bucur se afla in arest din decembrie 2005 pentru luare de mita, instigare si complicitate la santaj si asociere in vederea comiterii de infractiuni in forma continuata.

Corneliu Paltanea si Daniel Bucur (in prezent ambii in rezerva) sunt acuzati ca ar fi sprijinit mafia petrolului, blocand informatii despre afaceri ilegale ale Rafinariei Astra si chiar participand la furtul a aproape 350 tone de combustibil.

Surse judiciare arata ca cei doi ar fi primit recompense in bani si produse de peste 15 miliarde de lei vechi pentru supervizarea transporturilor ilegale de combustibil, folosind chiar si masina de serviciu pentru a escorta autocisternele incarcate cu motorina ori benzina, si nu subproduse, cum erau trecute in facturi.

Cercetarea penala a fost extinsa de procurorii anticoruptie si asupra lui Octavian Nan, director al Rafinariei Astra in perioada 1983-2000, unul dintre cei despre care presa a scris ca ar fi incalcat, cu incuviintarea ofiterilor SRI, embargoul impotriva Iugoslaviei.