Situatia din capitala Ungariei a continuat sa fie tensionata si in noaptea de miercuri spre joi. Este cea de-a treia noapte consecutiva de proteste. Peste 15 mii de manifestanti s-au adunat in fata Parlamentului ungar. Un dispozitiv format din 600 de politisti au fost trimisi ca sa asigure ordinea.

Bilantuil noptii de marti spre miercuri: 24 de politisti raniti si 98 de persoane retinute

Fortele de ordine au dispersat in cursul noptii multimea adunata in Piata Kossuth, in fata Parlamentului Ungar. O parte din cei 15.000 de protestatari s-au indreptat pe la miezul noptii catre sediul Partidului Socialist, in Piata Republicii, fortele de ordine fiind nevoite sa faca uz de arma in fata "nucleului dur" al demonstrantilor.

Demonstrantii au fost intampinati de scutieri si de politia calare, forte care nu au facut economie nici la grenadele cu gaz lacrimogen si nici la loviturile de baston. Demonstrantii, in schimb, dotati cu masti de gaze, au ripostat cu pietre si au aprins tomberoane.

O parte din demonstranti s-au indreptat inspre sediul Radioului public, insa aici au fost intampinat de alte forte de ordine si tunuri cu apa. De altfel, fortele de ordine din intreaga tara au fost in buna masura concentrate in Budapesta.

Confruntarile au continuat in Piata Blaha Lujza, unde o masina a politiei a fost incendiata. Din nou, interventia politiei calare si a scutierilor a fost de o violenta aparte. protestarii contraatacand cu caramizi si pietre.

De altfel, demonstrantii au precizat ca abia joi si mai ales sambata vor avea loc adevaratele confruntari, adaugand ca nu isi vor stopa actiunile pana cand Guvernul lui Gyurcsany nu va demisiona.

Protestele de strada s-au extins in toata Ungaria

La Gyor, au iesit in strada in jur de o mie de persoane, la fel si in Bekescsaba, Miskolc, Szeged si Debrecen. In acest ultim oras, liderul local al socialistilor a cerut sprijinul fortelor de ordine, anuntand si ca, la nevoie, isi va apara singur sediul filialei. La Miskolc, geamurile Partidului Socialist au fost sparte in cursul noptii cu pietre.

S-au operat deja arestari si in orasul Pecs, unde au fost prinsi cativa tineri mascati care incercau sa distruga autoturisme parcate in centrul orasului, unde se desfasura un miting anti-Gyurcsany.

Strategiile de lupta

Potrivit televiziunii maghiare M2, in cursul zilei de ieri, la Budapesta s-au vandut cantitati impresionante de masti de gaze, spray-uri lacrimogene, bate de baseball si... cuie. Autoritatile pun pe seama huliganilor care actioneaza in grupuri, la periferia multimii de demonstranti pasnici, aceste activitati de inarmare.

Unul din capii fortelor de ordine a declarat ca grupurile violente sunt coordonate prin SMS-uri, asa incat fortele de ordine intampina probleme serioase in a descoperi exact locurile in care acestea vor ataca.

Pe de alta parte, Politia a identificat deja majoritatea turbulentilor si a postat 137 de fotografii si datele personale ale protestatarilor pe site-ul propriu, punand la dispozitie si o linie telefonica gratuita pentru cei care ii recunosc pe acesti indivizi.

Primii care au reactionat, au fost tocmai demonstrantii din fata Parlamentului, care i-au indepartat atat pe huligani, cat si pe cei care incercau sa consume alcool in timpul demonstratiei.

In cursul noptii trecute, fortele de ordine au reprimat cu maxima violenta orice incercare a grupurilor de tineri de a parasi Piata Kossuth, zeci de persoane fiind batute cu bestialitate si lasate pe caldaram, in nesimtire. De asemenea, au fost, din nou, arestate zeci de persoane.

Numarul retinutilor depaseste in prezent 200, numai noaptea trecuta fiind ridicate 55 de persoane. De altfel, in cursul diminetii au si inceput procedurile judecatoresti "accelerate" impotriva retinutilor la o judecatorie din Budapesta.

In plus, au existat zeci de raniti din randurile demonstrantilor, doua cazuri mai grave - persoane atinse in cap sau in stomac de grenade lacrimogene. In total 17 demonstranti au ajuns in spital din cauza ranilor mai grave din timpul altercatiilor cu fortele de ordine.

Incep sa se contureze taberele

Premierul Ferenc Gyurcsany a declarat in cursul zilei de ieri ca nici el si nici cabinetul pe care il conduce nu vor da inapoi. El s-a referit la implementarea pachetului de reforme propus, pe care il considera vital pentru viitorul Ungariei, aratand ca, inregistrarile aparute, nu fac altceva decat sa demonstreze cat de dedicat este reformelor si ca nu are "un plan B".

Pachetul de reforme propus de Gyurcsany, are lacune serioase, subliniaza la unison atat politicienii, cat si analistii politici si reprezentantii societatii civile din Ungaria. Una din principalele deficiente este, potrivit presei maghiare, faptul ca Gyurcsany si-a elaborat pachetul de reforme in necunostinta de cauza, fara a consulta specialisti.

Chiar daca ar dispune de toata bunavointa maghiarilor, pachetul Gyurcsany ar esua, cad de acord si analistii politici. Politologul Lengyel Laszlo considera ca solutiile politice au fost deja epuizate, intrucat Gyurcsany nici nu vrea sa renunte la reforme, dar in clipa de fata nici nu le poate aplica.

El insa a subliniat ca nici opozitia nu are vreo varianta viabila de reforma in clipa de fata, intrucat nici un partid din opozitie nu a apelat la specialisti pana in prezent, macar pentru a supune dezbaterii programul de reforme propus.

Seful FIDESZ, Viktor Orban, principalul opozant al lui Gyurcsany, a declarat in cursul serii de ieri ca partidul sau sustine fara rezerve demiterea lui Gyurcsany si inlocuirea actualului guvern cu unul de tehnocrati, insa cu mandat limitat. "A devenit evident ca Gyurcsany trebuie sa plece si poate sa-si duca si pachetul de reforme cu el", a declarat Orban.

Solutia propusa de Viktor Orban pare foarte "temperata" in conditiile in care seful FIDESZ este cunoscut mai curand pentru pozitiile sale radicale. El a declarat, totusi, ca reformele propuse de Gyurcsany nu vizeaza viitorul Ungariei, ci reprezinta un tribut al greselilor de pana acum ale cabinetului Gyurcsany.

Mai trebuie spus ca in Ungaria, fata de Romania, situatia este oarecum pe dos. Anume, daca in Romania s-a inceput cu reformele si s-a neglijat, practic, numarul de gauri trase la cureaua populatiei si asa suficient de docile, la Budapesta s-a preferat mentinerea populatiei la un nivel de trai decent, tocmai in detrimentul aplicarii refomelor dure.

Potrivit KSH, adica Institutului Central de Statistica a Ungariei, venitul real in economia nationala pe perioada ianuarie - iuliue 2006 a crescut cu 5,5 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. Preturile, pentru aceeasi perioada, au crescut cu doar 2,6 la suta.

Venitul mediu brut in intreaga economie a sporit cu 7,4 la suta, iar venitul mediu net cu 8,2 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut.

O alta veste buna pentru Ungaria ar fi ca a scazut deficitul bugetar cu 30 de miliarde de forinti in luna august, existand sperante ca deficitul anual sa scada cu 10 miliarde de forinti, adica pana la 1759 de miliarde, a declarat Katona Tamas, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Firesc, acum a sosit momentul ca reformele sa fie promovate, ceea ce aduce in mod automat o deteriorare a nivelului de trai, fie si doar prin noile taxe propuse de pachetul de reforme si scaderea salariilor in institutiile bugetare.

Potrivit lui Ferenc Gyurcsany, inrautatirea situatiei financiare ar putea dura pana prin 2009-2010, cand s-ar ajunge inapoi la nivelul actual. Desigur, asta in cazul in care reformele ar fi incununate de succes. Mai simplu spus, in prezent exista doua curente de opinie.

Ar fi, in primul rand, "pachetul" Gyurcsany, care inseamna taxe si impozite mai mari, concedieri masive in sectorul de stat, somaj, scaderea veniturilor, cresterea preturilor.

Pe de alta parte, ar fi si "pachetul" FIDESZ, de exemplu, dupa cum afirma Viktor Orban, asta insemnand scaderea impozitelor, crearea de noi locuri de munca, intarirea firmelor autohtone si sprijinirea investitiilor autohtone, privatizare.

Dar, analistii politici si financiari i-au atras deja atentia lui Orban ca "oferta" lui nu seamana cu un program politic, ci mai curand cu un pom de Craciun, de pe care iei pur si simplu cadouri.

Situatia este atat de delicata incat nici chiar partidele din opozitie nu isi doresc in clipa de fata guvernarea, motiv pentru care si Viktor Orban pledeaza bunaoara pentru "un guvern de tehnocrati".

Gyurcsany incearca o solutionare politica a crizei

Pentru ziua in curs, premierul ungar a convocat cele 5 partide parlamentare la o intrevedere. Insa, atat FIDESZ, condus de Viktor Orban, cat si Partidul Popular Crestin Democrat au anuntat deja ca nu vor sa participe la nici o intalnire cu primul ministru.

Crestin-Democratii au catalogat initiativa premierului drept un "bluf politic" pe care nu doresc sa-l gireze cu prezenta lor. Nici FIDESZ nu doreste sa se intalneasca cu premierul.

Mai mult, purtatorii de cuvant ai ambelor partide sustin la unison ca vor participa neconditionat la orice intalnire initiata de presedintele tarii sau de presedinta Parlamentului, dar fara implicarea Guvernului ori al lui Gyurcsany, pe care il numesc "persona non grata".