18 vamesi de la Biroul vamal al Aeroportului International Henri Coanda au fost ridicati, joi, de anchetatorii Directiei Nationale Anticoruptie. Surse din DNA au declarat pentru HotNews.ro ca ei sunt cercetati pentru fapte de coruptie. Vamesii au fost audiati de procurorii DNA de la ora 11.30.

Trei dintre cei arestati au ajuns la spital avand probleme de sanatate fiind hipertensivi.

Ei au fost monitorizati mai multe saptamani de catre anchetatori, timp in care acestia au strans probe impotriva vamesilor.

Conform DNA, 17 dintre vamesi au fost retinuti pentru 24 de ore pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si primire de foloase necuvenite, ambele in forma continuata.

De asemenea, fata de un alt vames s-a dispus luarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi localitatea pe o perioada de 30 de zile, fiind cercetat in continuare pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

Din probele administrate de procurori, a reiesit ca, in perioada decembrie 2005- septembrie 2006, inculpatii au primit in mod repetat diverse sume de bani de la angajati ai unor firme de comisionariat vamal, care isi desfasoara activitatea la Biroul Vamal Otopeni, pentru a urgenta procedura de vamuire a marfurilor, precum si pentru a efectua sa a nu efectua alte acte ce le reveneau, conform atributiilor de serviciu.

In cursul anchetei, a fost infiltrat un investigator sub acoperire, in scopul strangerii de probe si a identificarii tuturor participantilor la comiterea infractiunilor de coruptie.

Operatiunile s-au desfasurat in colaborare cu structuri ale MAI, respectiv Directia Generala de Investigatii si Protectie Interna si Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate.

In seara de 21 septembrie, cei 17 inculpati urmeaza sa fie prezentati de catre procurorii anticoruptie, cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile, la Tribunalul Bucuresti.

Cum cei arestati reprezinta o treimi din personalul sectorului cargo, activitatea Biroului Vamal Otopeni a fost paralizata timp de cateva ore. Bagajele calatorilor si coletele trimise din strainatate vor ajunge cu intarziere la destinatari. Conducerea Biroului Vamal Otopeni a apelat la angajatii celorlalte puncte vamale pentru a suplini lipsa de personal.

Acesta este al doilea lot de vamesi care, in aceasta luna, au de-a face cu procurorii anticoruptie. In 13 septembrie 2006, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea pentru 29 de zile a 13 lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Ploiesti.