Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), Dan Cristian Georgescu, a anuntat, joi, reguli mai simple pentru furnizorii de comunicatii electronice si servicii postale la intrarea pe piata.

Daca pana acum, un furnizor de comunicatii electronice trebuia sa astepte sapte zile pentru a se autoriza, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul comunicatiilor electronice si al serviciilor postale orice persoana sau companie se va putea lansa pe piata imediat dupa transmiterea notificarii catre ANRC. Aceeasi procedura se va aplica si pentru furnizorii de servicii postale.

Conform unui comunicat de presa al institutiei, odata cu intrarea in vigoare a prezentei ordonante, persoanele fizice vor putea deveni furnizori de servicii postale si vor beneficia de aceleasi drepturi ca si companiile care opereaza deja in acest sector.

“Noile reglementari vor scurta timpii de raspuns pentru activitatile de autorizare asigurand pietei romanesti flexibilitatea si capacitatea de a raspunde rapid mediului de afaceri european.

Pentru simplificarea regimului de autorizare, licentele individuale in domeniul serviciilor postale vor fi eliminate, astfel incat toate serviciile postale (incluse sau nu in sfera serviciului universal) vor putea fi furnizate pe baza unui regim unic de autorizare”, se mai arata in comunicat.

Modul de stabilire a tarifului de monitorizare anual datorat ANRC de furnizorii de comunicatii electronice si servicii postale se va modifica pentru a asigura o executie bugetara uniforma de-a lungul unui an.

Pentru o mai buna determinare a tarifului datorat de persoanele care nu au calitatea de furnizor pe parcursul unui intreg an calendaristic, s-a introdus posibilitatea determinarii tarifului de monitorizare in raport cu perioada in care persoanele respective au avut calitatea de furnizor.

Furnizorii au in continuare posibilitatea de a opta ca tariful de monitorizare sa fie determinat in functie de veniturile realizate din activitatea de comunicatii electronice sau servicii postale.

In cadrul aceluiasi eveniment, la care au participat peste 70 de reprezentanti ai industriei de profil din judetele Alba, Arad, Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Maramures, Mures, Satu Mare si Salaj, presedintele ANRC a prezentat si evolutia principalilor indicatori ai pietei de comunicatii electronice la nivelul regiunii de nord-vest a tarii.

In cadrul conferintei sustinute, presedintele Autoritatii a declarat ca in cele noua judete din nord-vestul tarii sunt autorizate 409 companii care au primit dreptul de a intra pe piata in calitate de furnizori de servicii sau retele de comunicatii electronice, reprezentand 16,12% din numarul total de furnizori autorizati la nivel national.

Potrivit acestuia, in regiunea de nord-vest sunt activi 256 de furnizori de Internet dintre care 139 ofera servicii de acces in banda larga. Acestia au raportat un numar total de aproximativ 89.000 de conexiuni.

In aceeasi regiune exista 155 de furnizori activi de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin CATV, raportand un numar de aproximativ 552.000 de abonati.