Doua mari companii de software americane, Adobe Systems si Symantec, au solicitat Comisiei Europene (CE) sa interzica gigantului Microsoft introducerea in noul sistem de operare Vista a unui software gratuit pentru citirea si crearea de documente electronice, informeaza Wall Street Journal .

O delegatie oficiala a producatorului de aplicatii antivirus Symantec va sosi saptamana viitoare la Bruxelles pentru a oferi presei informatii despre noul sistem de operare care ar putea ingradi concurenta pe piata de software pentru securitatea computerelor.

Autoritatile europene antitrust si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu sistemul de operare Vista, afirmand ca exista riscul ca Microsoft sa indeparteze concurenta din domeniul securitatii computerelor prin noile elemente de securitate incluse in sistem.

Oficiali ai companiei Microsoft, care spera ca Comisia Europeana sa nu ceara excluderea elementelor de securitate din noul sistem de operare, au declarat ca Vista va fi lansat in Europa cel mai probabil in luna ianuarie.

In anul 2004, CE a acuzat Microsoft de abuz de pozitie dominanta pe piata programelor audiovizuale si a servelor, gigantul american fiind obligat sa elimine Windows Media Player din sistemul sau de operare.

Totodata, Comisia a sanctionat compania cu o amenda record, in valoare de 497 milioane de euro.

In luna iulie a acestui an, autoritatile de reglementare au aplicat o noua amenda companiei Microsoft, in valoare de 280,5 milioane de euro, pentru ca nu a respectat solicitarile CE de a furniza informatii concurentilor in legatura cu programele de server.