Marele mit al pietei imobiliare romanesti si bucurestene, in special, este scaderea pretului apartamentelor vechi din cartierele-dormitor ale orasului. Argumentele pentru aceasta scadere sint prezentate de mult: degradarea inevitabila a acestui mediu, aparitia unor oferte complementare noi, care sa mai diminueze cererea...

Dar oricite argumente s-ar aduce, piata a continuat sa creasca in fiecare an cu procente ingrijoratoare. In primul rind, pentru ca ofertele de apartamente noi nu au reusit sa compenseze decit o mica parte din oferta lipsa de pe piata. In al doilea rind, pentru ca noile politici de restrictionare a creditului ipotecar au facut accesibile mai degraba creditele mici.

In consecinta, cele mai cautate imobile au devenit apartamentele de 1-2 camere din blocurile traditionale, pentru ca plafonarea ratelor lunare la 300-400 de euro a dus la sume disponibile de pina la 50.000 de euro. Si cu acest pret, doar apartamentele din aceasta categorie sint disponibile.

Inflamarea preturilor in cartiere a avut si aceasta cauza, cum in zona de nord, noile constructii care trebuia sa traga pretul in jos au incarcat factura mai ales din cauza pretului terenurilor in crestere spectaculoasa.

Cele doua tendinte - atit cea legata de pretul apartamentelor vechi, cit si cea a valorificarii terenurilor din zona Bucurestiului sint intr-un punct important. Un studiu recent al pietei imobiliare readuce in discutie stagnarea preturilor pentru locuintele din cartierele aglomerate. Analistii DTZ spun ca urmeaza o stagnare, daca nu chiar o scadere a preturilor acestor locuinte.

Nu va fi una instantanee, dar argumentul lansat este unul nou. Integrarea Romaniei in UE si succesul proiectelor rezidentiale recente vor atrage noi investitori si vor incuraja dezvoltatorii actuali sa reinvesteasca profiturile in complexuri de mare anvergura.

„Majoritatea investitiilor vor continua sa se concentreze in Bucuresti odata cu o mai buna infrastructura, o dezvoltare impresionanta a segmentelor comercial si de birouri. Investitiile anuntate pe piata pentru anul urmator sint estimate la sute de milioane de euro“, apreciaza analistii imobiliari.

Majoritatea acestor fonduri sint orientate spre sectorul spatiilor de birouri si cel comercial, mai putin pe retail. De altfel, potrivit unui studiu Richard Ellis, din cele 200 de milioane de euro investite in primele sase luni ale anului, 160 sint in sectorul birourilor si doar aproape 20 de milioane in zona rezidentiala.

Puterea exemplului functioneaza bine in aria birourilor, unde investitiile sint returnate cu profituri de peste 7%, ceea ce le face spectaculoase.

Integral in Prezent