Piata americana a deschis pe plus, dupa care a regresat, desi se anticipa ca va creste foarte puternic dupa ce Banca Federala nu a marit dobanzile si le-a lasat neschimbate la 5,25 %. Investitorii s-au gandit ca totusi inflatia e atat de puternica incat Banca Federala va trebui sa mareasca dobanzile luna viitoare sau cealalta. Drept urmare Dow Jones scade -0,69%, S&P -0,54% si Nasdaq cu -0,67%. Aceste scaderi sunt minore, dar neasteptate.

Atat timp cat toti indicii bursieri cresteau cu mai mult de 1% si atat timp cat de la maximul zilei la minimul zilei atat Dow Jones cat si Nasdaq sau S&P au dat mult mai mult decat 1%, atat timp cat euro s-a valorizat inchizand la 1,2788 (dupa ce a fost si 1,2800 la un moment dat), s-ar fi putut crea ideea ca bursa americana este pe un trend crescator. Dimpotriva.

Lumea crede ca inflatia este foarte mare si ca spre deosebire de dl. Greenspan, dl Bernanke nu stie sa gestioneze situatia dupa cum s-a vazut in ultimele doua luni (nu a marit dobanzile).

Dl Greenspan obisnuia sa mareasca dobanzile, si fara motiv, chiar daca inflatia nu crestea mai mult decat trebuie, pe motivul ca inflatia se afla pe un trend ascendent si e mai bine sa o calmezi inainte sa-si umfle muschii.

Drept urmare avem un petrol care este foarte jos. Petrolul a inchis azi la 61,70 dupa ce a fost chiar 60,50, cel mai mic nivel din ultimii doi ani, dar care ar putea sa recreasca foarte usor spre 70-75 de dolari.

Gazul natural a inchis deasemenea la 4,76 dolari pe mia de metri cubi dupa ce in iulie a fost 8,20 de dolari la mia de metri cubi.

Faptul ca toate pietele europene pe futures in timpul sedintei de la New York n-au facut altceva decat sa scada, preconizam pentru maine o sedinta de scadere puternica a burselor europene care va antrena si o eventuala scadere a burselor romanesti, a bursei unguresti - care oricum scade indiferent ce s-ar intampla- si a bursei poloneze.

Daca le-as spune ceva investitorilor, le-as spune sa cumpere dolar contra forint unguresc si de asemenea sa vanda orice fel de activ de pe bursa de la Budapesta care cred ca va avea cel putin doua, trei saptamani de criza.

Bursa de la Bucuresti ar putea fi si ea afectata din cauza faptului ca deficitul de cont curent la Bucuresti este de 10% din PIB si s-a dovedit ca un deficit de cont curent de 12%, ca in Ungaria, nu poate sa produca decat tensiuni intr-o zi sau alta.

Problema la Bucuresti este cand: acum, inainte sau dupa integrare? Oricum Bursa este umflata cu pompa la Bucuresti, acest deficit de cont curent poate genera o devalorizare a leului romanesc. La fel cum forintul unguresc s-a devalorizat in ultimile sase luni, asa si leul ar putea avea probleme.

O eventuala devalorizare a leului poate afecta foarte mult importurile, economia romaneasca in general, si va crea tensiuni foarte mari in randul celor care au facut imprumuturi in euro si iau salarii in lei.

Analiza pietelor internationale