Mircea Dinescu se sufoca. Ati vazut: Dinescu era singur pe scarile CNSAS. Dumneavoastra cum respirati? Romania s-a micsorat. E egala cu o suma de manevre. Incape intr-o palma. E marfa dinauntrul incercuirii. Sa intram in amanunte.

Dupa ce a distrus citeva generatii, o economie, o societate si orice urma de demnitate, regimul comunist s-a scuturat de comunism si a decis ca teritoriul Romania, cucerit prin ocupatie militara in 1945 si administrat prin dictatura de partid si supravegherea Securitatii, poate fi administrat si altfel.

Lege cu lege, institutie cu institutie, televiziune cu televiziune, acest calcul a plasmuit capitalismul si democratia in retea. Recent, ne-a parasit unul dintre arhitectii planului. Silviu Brucan a prorocit ca ne vom chinui 20 de ani pe putin, dar a uitat sa ne spuna ca el si ai lui au avut grija sa fie asa.

Marele politolog de patinoar a uitat sa ne spuna ca democratia si capitalismul au devenit solutii de avarie, in momentul in care sistemul nu s-a mai simtit in siguranta. Presiunile lunatice ale lui Ceausescu nu mai garantau linistea in partid. Razgindirea de la Moscova cerea miscari. Asa au aparut, in lesa, pe brinci si adinc conspirate, democratia si capitalismul romanesti.

La capatul acestei mari sfortari, ele arata astfel: economia la oligarhi, finantele la oligarhi, puterea politica in parlamentul oligarhilor, justitia la dispozitie, cheia in mina detinatorilor de arhive.

Rezultatul acestui aranjament: averi fabuloase scornite sub pretext capitalist, plus Vadim Tudor - vicepresedinte al Senatului, Romania Mare - partid parlamentar, Adrian Paunescu - senator si alte recorduri sfruntate din seria “vindecarea cardiacilor prin fumat”. Cine vrea un supliment are la dispozitie Cartea de Aur a Justitiei Romane.

Ultima capodopera: Dan Ioan Popescu scrie istoria dreptului. Asta inseamna ca numitul Dan Ioan Popescu isi exercita dreptul cetatenesc, sesizeaza justitia, iar aceasta constata ca omul a fost trimis in judecata pe baza unor legi in dezacord cu Constitutia.

Morala: o persoana cu o avere de citeva milioane de euro si 6 case (sau invers) apasa pe butonul special prevazut pentru uzul oligarhiei si iese curat ca lacrima. Incercati si dumneavoastra. Neavind milioanele, casele de rigoare si acces la retea, o sa bijbiiti degeaba. Observati ca oligarhia nu se judeca niciodata pe fond, ci numai si numai pe procedura.

Legea se trezeste mereu indreptata de necazurile acestor oameni tiriti prin tribunale. Totul in folosul dumneavoastra.

Ce are asta cu CNSAS? Totul. Mircea Dinescu a explicat-o clar. CNSAS s-a lovit de stapinii adevarului. Ei au arhivele si nu vor sa isi vada jocurile stricate sau pionii vatamati.

Prin urmare, nu scot din arhive hirtiile privitoare la oamenii-cheie si dau drumul doar fituicilor care ii distrug pe neconvenabili (Mona Musca, fosta turnatoare emerita, ar fi beneficiat de protectie daca stia sa critice imperiul Patriciu, cu gura inchisa). Ca si Justitia sau Avocatul Poporului sau Legea Accesului la Informatie, CNSAS e un mit infiltrat democratic de dusmanii democratiei reale.

Adevarul, adica schema de organizare a regimului, e in arhive, iar arhivele sint in mina celor care si-au rezervat Romania pentru al doilea ospat, cu aceiasi invitati.

Evident, lucrurile se pot rezolva. Lamentatiile si-au trait traiul. Putem. Cum? Luind in proprietate arhivele. Dar asta pune problema sfintilor. Insa asa ceva nu exista si nici nu trebuie cautat, caci ne trimite inapoi, la utopie. Si atunci? Atunci trebuie urmat sfatul revoltat al lui Dinescu. CNSAS trebuie televizat.

Dl Buchet merita sansa de a demonstra, in direct, ca un fost turnator cu angajament semnat nu a fost omul Securitatii. Desigur, nu vom scapa de problema, ba chiar nu vom scapa deloc. Sistemul se va replia si ne va lovi cu o noua rafala de informatori selectati atent, in asa fel incit sa vomam, cum auzim de societate civila, cultura si alti inamici eviscerati fara incetare din 1945 incoace.

Dar exercitiul conteaza. Dinescu nu trebuie sa mai faca, singur, pe treptele CNSAS greva foamei de opinie si curaj. Romania are nevoie de gimnastica de inviorare. Prea credem prin sondaje ca Biserica si Armata sint odraslele natiei. Prea ne-am obisnuit cu scutirea de greturi a boierilor. Ne sclerozam.

Cine se uita spre Budapesta poate vedea cum arata o natie care face gimnastica de inviorare din 1956. I-a slujit la ceva. Nu e in genunchi.