Guvernul a adoptat in sedinta de ieri, 20 septembrie a.c., introducerea in Codul Rutier a procedurii constatarii amiabile a accidentului de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale.

Aceasta prevedere poate fi aplicata in cazul indeplinirii simultane a urmatoarelor conditii: accidentul sa nu se fi produs ca urmare a unor fapte de natura penala, cel putin unul dintre cei implicati sa-si recunoasca vinovatia si sa posede o polita RCA valida si ambii sa semneze formularul de constatare amiabila. Acesta se transmite societatii de asigurare, odata cu polita RCA.

Asiguratorul este obligat sa verifice indeplinirea conditiilor cerute de lege pentru o astfel de procedura, atestand, dupa caz, validitatea sau nulitatea constatarii amiabile de accident.

Aceasta metoda este folosita in majoritatea statelor comunitare.

Intr-o zi obisnuita, in Bucuresti se produc in medie 150-220 de tamponari usoare, in conditii meteo nefavorabile inregistrandu-se peste 1.000 de accidente.

"Politia Rutiera nu este interesata sa solutioneze tamponarile usoare si agreeaza solutia transferarii acestei responsabilitati in sarcina societatilor de asigurare. Preluarea rezolvarii acestui gen de evenimente rutiere va avantaja in mod cert asiguratorii", a declarat, recent, Dumitru JIANU, Director Adjunct, Inspectoratul General al Politiei Romane, Directia Politie Rutiera.

Noul Cod Rutier va intra in vigoare incepand cu 1 decembrie a.c.

mihaela.circu@mxp.ro