Compania ceha, PPF Investments, a anuntat vineri ca in urma ofertei de cumparare a actiunilor bancii Romexterra, lansata joi 21 septembrie 2006, a cumparat inca din prima zi a ofertei 3,5% din actiunile bancii, potrivit unui comunicat de presa al companiei.

Pretul brut oferit de catre PPF Investments pentru fiecare actiune emisa de Romexterra este de 8 lei, iar oferta este valabila pana pe 6 Octombrie 2006.

“Suntem foarte incantati de rezultatele de pana acum. Actionarii sunt interesati sa vanda la un pret competitiv, iar noi facem o oferta care reflecta intru totul valoarea bancii si este substantial mai mare decat rata actuala.

Actionarii au constatat deja avantajul de a le vinde catre noi - ei inteleg ca intentionam sa fim un jucator serios pe piata romaneasca”, a declarat Michal ?u??k, CEO al PPF Investments.

PPF Investments a lansat oferta de achizitionare a unui procent de 100% din actiunile Romexterra pe data de 21 septembrie, 2006, la 10:00 a.m. Oferta este valabila pana pe 6 Octombrie 2006, la 18:00 p.m. Pretul brut oferit de catre PPF Investments pentru fiecare actiune emisa de Romexterra este de 8 lei.

Procesul de colectare a actiunilor Romexterra de la actionarii privati se desfasoara prin intermediul filialelor Raiffeisen Bank.

Pretul oferit de compania ceha este superior celui anuntat de banca ungara MKB, a treia mare banca din Ungaria, detinuta in proportie de 89,62% de Bayerische Landesbank (Germania), care a lansat la data de 24 iulie o oferta de cumparare a actiunilor Romaexterra de sase lei pe actiune. Oferta bancii ungare este valabila pana la data de 23 septembrie.

Amintim ca saptamana trecuta, oficialii Romexterra au anuntat ca MKB Bank si-a asigurat 50% plus o actiune, conditie minima necesara pentru a deveni actionarul strategic al Romexterra Bank. Banca ungara va deveni actionar majoritar al Romexterra Bank pana la inceputul lunii octombrie.

Oferta MKB Bank, derulata prin societatea cipriota Demera Investments, a intampinat opozitia mai multor actionari minoritari care au contestat derularea ofertei prin intermediul acestei firme precum si pretul propus. Acestia au solicitat discutii directe cu MKB sau cu oricare alt investitor interesat de actiunile Romexterra, in scopul unei oferte mai bune.

PPF Investments reprezinta una din principalele companii de private equity din Europa Centrala si de Est, cu un capital de 1,8 miliarde dolari si are birouri in UK, Cehia, China, Rusia si Ukraina.

Romexterra Bank are in prezent o cota de piata de 0,8%, iar prin achizitia actiunilor, actionarul majoritar MKB Bank intentioneaza cresterea semnificativa a cotei de piata a bancii pana in anul 2010. MKB Bank intentioneaza sa extinda reteaua teritoriala a Romexterra Bank pana la 150 unitati la nivelul intregii tari.

Strategia pe termen mediu si lung a MKB Bank urmareste atingerea unei cote de piata de cel putin 5,5-6,0%. MKB Bank intentioneaza sa finanteze aceasta achizitie prin majorarea capitalului social si prin imprumuturi subordonate.

Consiliului Concurentei a anuntat marti 19 septembrie ca va analiza operatiunea de concentrare economica care se va realiza in urma preluarii bancii Romexterra de catre MKB Bank Nyrt. In urma analizei, autoritatea va notifica reprezentantii celor doua institutii, iar in termen de 30 de zile de la data notificarii va fi luata o decizie in acest sens.

Romexterra Bank a inregistrat, la finele anului trecut, un profit brut de 6,2 milioane euro, in crestere cu 120% fata de profitul obtinut in anul 2004, iar la sfarsitul primului trimestru al anului 2006, banca a obtinut un profit de 2,45 milioane euro, in crestere cu 77,11% fata de aceeasi perioada de referinta.