Ordonanta de Urgenta nr. 61 din 6 septembrie 2006 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deseurilor.

• Procesele si metodele folosite pentru valorificarea sau eliminarea deseurilor trebuie sa nu puna in pericol sanatatea populatiei si a mediului si in mod deosebit:

- sa nu prezinte riscuri pentru apa, aer, sol, fauna sau vegetatie;

- sa nu produca poluare fonica sau miros neplacut;

- sa nu afecteze peisajele sau zonele protejate/zonele de interes special.

• Se interzice abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolata a deseurilor.

• Elaborarea planurilor de gestionare a deseurilor poate fi incredintata unor structuri specializate, cu respectarea prevederilor legale privind achizitiile publice.

• Elaborarea si avizarea planurilor de gestionare a deseurilor se face cu respectarea procedurii de realizare a evaluarii de mediu pentru planuri si programe.

• Pana la data aderarii la Uniunea Europeana, introducerea in Romania a deseurilor de orice natura, in stare bruta sau prelucrata, este interzisa, cu exceptia anumitor categorii de deseuri ce constituie resurse secundare de materii prime utile, in conformitate cu prevederile actelor normative propuse de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si aprobate prin hotarare a Guvernului.

• Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte:

- importul de aparate, instalatii, echipamente, utilaje, substante si produse folosite si uzate, din categoria deseurilor interzise la import;

- neluarea sau nerespectarea masurilor obligatorii in desfasurarea activitatilor de colectare, tratare, transport, valorificare si eliminare a deseurilor periculoase;

- comercializarea, pierderea sau abandonarea deseurilor pe durata si pe parcursul tranzitarii teritoriului Romaniei;

- refuzul de returnare in tara de origine a deseurilor introduse in tara in alte scopuri decat cel al eliminarii si pentru care s-a dispus masura returnarii de catre autoritatea competenta;

- introducerea in tara a deseurilor in scopul eliminarii si/sau neutilizarea acestora in scopul pentru care au fost introduse;

- acceptarea de catre operatorii de depozite/incineratoare, in vederea eliminarii, a deseurilor introduse ilegal in tara si/sau a deseurilor introduse in tara in alte scopuri decat cel al eliminarii si care nu au putut fi utilizate in scopul pentru care au fost introduse.

Tentativa se pedepseste.